Komplex program

2009.01.01. - 2012.12.31.

A program 29 településen majd 100 szegénységben élő családnak segített innovatív és komplex szolgáltatásokkal, annak érdekében, hogy pénzügyi tudatosságuk növekedjen, költségvetésük kiegyensúlyozottabbá váljon, megtakarítást érjenek el és javíthassanak lakáskörülményeiken. A projekt résztvevői havonta rendszeresen, a saját bankszámlájukon takarékoskodtak, a megtakarítási időszak végén úgynevezett kiegészítő támogatást kaptak, amelynek mértéke megegyezett a megtakarított összeggel. A támogatás megszerzésének feltétele volt a program részét képező pénzügyi és műszaki képzéseken való részvétel. A megtakarítást kizárólag lakhatási célra, a megtakarítók ingatlanjainak komfortjának javítására, állagmegóvásra vagy energiahatékonyság-növelésre lehetett fordítani. A résztvevők a pénzügyi segítségen túl térítésmentes műszaki tanácsadást is kaptak, amelyet a Habitat for Humanity Magyarország szervezet nyújtott.

 

A TÁMOGATOTTAK

Mária és családja, Kisvejke

Mária és György Kisvejkén laknak gyermekeikkel: Lászlóval (21), Gyurival (13), Matyival (12), Annamáriával (5), Márióval and Csillával (4 éves ikrek) és Evelinnel (2).

A család szocpolból építette fel házát. Sajnos az építési vállalkozó nagyon rossz minőségben dolgozott. A család a tető szigetelésére, ajtó és ablakcserére szeretné felhasználni a támogatást a fűtésköltségek csökkentése érdekében. György korábban hentesként dolgozott egy nagy húsipari vállalatnál, amely tönkrement, azóta ő és legidősebb fia, László többnyire mezőgazdasági alkalmi munkából élnek. E mellett a család kecskéket tart, egyrészt fogyasztási célra, másrészt, hogy némi pénzt csináljanak belőle.

 

Andrea és családja, Kisvejke

Andrea és Róbert Kisvejkén élnek gyermekeikkel: Robival (13), Zsófival (9), Márkkal (4) és Áronnal (1).

A család 2000-ben vette meg a házat, amelyben most élnek. Egy vihar tönkretette a tetőt rögtön a beköltözés utáni első télen. Ez rámutatott, hogy a házzal számos probléma van.Róbert egy helyi mezőgazdasági üzemben dolgozik, Andrea otthon van a gyerekekkel a legidősebb születése óta. A család a támogatást a ház külső vakolására fogja felhasználni.

 

Gabriella és családja, Tevel

Gabriella és Zsolt Tevelen laknak gyermekeikkel: Arnolddal (15), Vikivel (12), Dezsővel (10), Mónival (7), Krisztiánnal (5), Dórával (1)és Évivel (2).

Az idősebb gyerekek Gabriella első házasságából származnak, és édesapjuk meghalt. A család 2003-ig egy kisebb lakásban lakott, amikor megvették jelenlegi házukat.
Az épület nagyon rosszul szigetelt, ezért a programból származó támogatást erre a célra szeretnék fordítani, hogy csökkentsék a költségeiket. Zsolt nemrégiben vesztette el állását, így a család egyedüli bevétele a gyerekek után járó családi pótlék.

A program támogatója:

 

A program partnere: