Elsőként Lakhatást!

1

Probléma

Ma Magyarországon közel 30 ezer ember él hajléktalanként, miközben az ellátórendszer kb. 10 ezer embernek tud szállást nyújtani. Azok, akik számára nincs hely a rendszerben, az utcán kénytelenek élni, kunyhót vagy sátrat építenek, vagy valamilyen nem lakáscélú helyen húzzák meg magukat (pl. pince, barlang, elhagyott épület). Az ellátórendszerből nagyon sok ember számára nincsen kivezető út. Megfelelő jövedelem híján nem tudnak fenntartani egy piaci albérletet és annyira kevés a szociális bérlakás, hogy szinte semmi esélyük sincs arra, hogy kapjanak egyet. Vagyis a mai magyar hajléktalanellátó-rendszer elsősorban életet ment – a hajléktalanságból való kijutásra sajnos nem tud megoldást nyújtani.

2

Mit csinál a Habitat?

A Habitat for Humanity Magyarország javaslatok kidolgozása mellett közvetlenül is igyekszik segíteni a hajléktalan embereken. Programunk célja, hogy az utcán/közterületen élő, lakhatásukat elvesztett hajléktalan emberek tartós és önálló lakhatáshoz juthassanak. terveink szerint Budapesten évente 5 olyan családon segítünk, akiknek lakhatása nem biztosított. Nekik új lakhatási lehetőséget keresünk, elsősorban nem lakható állapotú önkormányzati bérlakások felújításával. Az önkormányzati bérlakások tartósan megfizethető megoldást jelentenek a jelenleg hajléktalan embereknek. A lakások felújítása során törekszünk arra, hogy a leendő lakók és önkéntesek munkájának bevonásával oldjuk meg a feladatokat, de emellett szakipari munkákra külső vállalkozókat is bevonunk. 2014-ben 10 lakásba 15 hajléktalanságban élő ember költözhetett be Budapesten (Újpest, Kőbánya, Budafok, Zugló kerületekben), 2015-ben 6 lakásba 10 ember költözhetett a segítségünkkel (Újpest, Kőbánya). A programot a Habitat for Humanity partnerségben valósítja meg olyan szervezetekkel, akik hajléktalan embereknek utcai támogatását végzik (A Város Mindenkié, Twist Olivér Alapítvány ,Baptista Szeretetszolgálat, Utcáról Lakásba Egyesület). A résztvevők számára intenzív és egyénre/családra szabott szociális munkát biztosítunk, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajléktalanságból kikerülve stabilan megállapodhassanak, önálló egzisztenciát teremthessenek. A programnak kulcsfontosságú eleme ez az intenzív szociális munka, amely jóval a beköltözés előtt megkezdődik és a beköltözés után is szükséges.

 

A progam fő támogatója:

 

3

Mi a célunk?

A Habitat for Humanitynél meggyőződésünk, hogy a hajléktalanság problémáinak enyhítésére nem elegendőek a tüneti kezelések. A lakásvesztést, a hajléktalanságot megelőző komplex programokra lenne szükség. A már hajléktalanná vált emberek egy részének az átmeneti megoldások helyett az önálló lakhatás lehet a megoldás, hisz ez képessé teszi őket az önálló, független életbe való visszatérésre, ösztöni őket, hogy megteremtsék a lakhatásuk fenntartásához szükséges egzisztenciát.