Habitat a nagyvilágban

A nemzetközi Habitat for Humanity szervezet, amelynek az égisze alatt a magyarországi szervezet is működik 1976-ban alakult és a világ 70 országában van jelen. Célja hogy minden ember tisztességes, egészséges és megfizethető otthonban élhessen. Ennek eszköze eredetileg az, hogy a Habitat önkéntesek segítségével és a rászoruló családok aktív közreműködésével olcsó, megfizethető házakat épít.

A Habitat for Humanity központja ma is a Georgia állambeli Americusban működik, ahol 1976-ban Millard és Linda Fuller megalapították. Az Egyesült Államokban több mint 1500 helyi szervezete működik, világszerte pedig közel 90 országban dolgozik a lakhatási szegénység megszüntetéséért.

A ma ismert Habitat for Humanity alapötlete a Georgia állambeli Americus városában egy kis farmon szökött szárba negyven évvel ezelőtt. Az alapkoncepciót, amely a közösségi építkezés köré épült Clarence Jordan, helyi termelő és bibliakutató találta ki, majd társaival, Millard és Linda Fuller-rel a Habitat alapítóival indította e megvalósulás útjára. A közösségi építkezés lényege a rászoruló családok és önkéntesek együttes munkája, aminek keretében megfizethető házak épülnek a közösség erejével, profit nélkül.

Napjainkban a szervezet a világ 70 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen, 41 éves fennállása óta pedig több, mint 9.8 millió embernek van méltó otthona programjainak köszönhetően.

Mivel a világ különböző országaiban eltérőek a legfontosabb lakhatási problémák, és a hatékony megoldások is, az elmúlt évtizedekben a különböző országokban nagyon sokféle Habitat-program indult.

A különböző országokban működő Habitat-szervezetek foglalkoznak az új építéseken túl például lakóházak  felújításával, mikrohitelek nyújtásával, katasztrófák utáni gyors lakhatási segítség nyújtásával, egészséges ivóvíz biztosításával,megújuló energiaforrások hasznosításával, képzésekkel annak érdekében, hogy az emberek képessé váljanak lakásuk, lakóhelyük  karbantartására és felújítására.

Emellett kutatással és szakpolitikai  érdekképviseleti tevékenységgel tesz annak érdekében, hogy a lakhatási szegénység problémáira megfelelő szakpolitikai  válaszok szülessenek.