fbpx

A Habitat for Humanity „Global Village” nemzetközi önkéntesprogramjáról

2013. február 26.

150. Idén ennyi amerikai, kanadai és európai önkéntes érkezik Magyarországra, hogy kétkezi munkájával támogassa a Habitat for Humanity magyar szervezetét. Sokan lesznek köztük, akik otthon is évek óta önkéntes munkával segítik a helyi Habitat szervezetet, és olyanok is, akik még soha nem vettek részt építkezésen. De miért önkénteskednek Magyarországon?

A Habitat for Humanity nemzetközileg ismert és elismert civil szervezet. Központja ma is a Georgia állambeli Americusban működik, ahol 1976-ban Millard és Linda Fuller megalapították. Az Egyesült Államokban több mint 1500 helyi szervezete működik, világszerte pedig közel 90 országban dolgozik a lakhatási szegénység megszüntetéséért. Kis túlzással azt mondhatjuk, a Habitatot minden amerikai ismeri. Nem csoda, hogy rengetegen támogatják a szervezetet helyi szinten: részt vesznek az építkezéseken, önkéntes munkát vállalnak a helyi ReStore-ban vagy éppen a Habitat helyi irodájában, vagy rendszeres adománnyal járulnak hozzá a szervezet munkájához.

Az Egyesült Államokban a legtöbb középiskolában az érettségi feltétele bizonyos számú közösségi munkaóra teljesítése (ez általában 100-200 óra az érettségiig). Ez az egyik oka annak, hogy számukra sokkal ismertebb és természetesebb lehetőség az önkénteskedés. Az önkéntes munka olyan segítség, amely személyes lehetőséget ad egy rászoruló család vagy személy támogatására, belátást enged a probléma természetébe, kapcsolatot teremt a különböző társadalmi csoportok között, párbeszédet indít el, és semmi máshoz nem fogható élményt ad.

habitat.blog.hu_GV_photo.jpg

A hozzánk érkező önkéntes csoportok kisebb hányada Európában működő amerikai/nemzetközi iskolákban tanuló diákcsoportok, akik a fentebb említett középiskolai közösségi munkát teljesítik ebben a formában. (A magyar munkavédelmi törvényeknek megfelelően 16. évüket betöltött fiatalokat tudunk fogadni.)

A csoportok nagyobb része az Egyesült Államokból és Kanadából érkezik. Néhányan közülük egy adott közösségből érkező csoportok (templomi közösség, baráti társaság), a legtöbb csoport azonban önszerveződő. Az önkénteskedési lehetőséget a csapatvezető hirdeti meg a Habitat nemzetközi honlapján, s így toborozza a többi önkéntest. Az ilyen „nyitott” csoportok esetében Amerika különböző államaiból (és időnként más országokból is) érkeznek az önkéntesek Budapestre.

Önkénteseink kétkezi munkájukon kívül adománnyal is támogatják munkánkat, illetve költségeiket is maguk állják (hiszen az évi 10-20 önkéntescsoport költségei kimerítenék a szervezet költségvetését). Rendkívül hálásak vagyunk nekik, amiért nem csak munkájukkal és idejükkel, hanem anyagilag is hozzájárulnak projektjeink sikeréhez, s a rászoruló családok lakhatásának jobbá tételéhez.

A legtöbb önkéntes olyan utazást, kalandot keresve csatlakozik, amely több egy átlagos vakációnál. Szeretnék aktívan, különösen hasznosan tölteni szabadidejüket, és ugyanakkor közelebbről, a helyi közösséggel együttműködve megismerni egy számukra sokszor ismeretlen országot és kultúrát. Magyarország poszt-kommunista országként különösen érdekes a számukra. Minden évben akad olyan önkéntesünk is, aki magyar gyökerekkel rendelkezik, és szeretné jobban megismerni szülei vagy nagyszülei hazáját.

A csoportok Budapestre érkezésük után 1-2 hetet töltenek önkéntes munkával az éppen folyó projektünk helyszínén. (Idén Vác környékén végzünk energiahatékonysági felújításokat, elsősorban külső hőszigetelést, födémszigetelést és ablakfelújításokat.) Az önkéntesek együtt dolgoznak a családdal, akiknek segítenek, és alkalmanként helyi önkéntesekkel is. Egyedülálló lehetőség ez, hogy közelebbről megismerjék a családot és a helyieket, a családok pedig reményt és önbizalmat merítenek a folytatáshoz, egy ígéretesebb jövőhöz. Megható látni, ahogy a családok és az önkéntesek gyakran közös nyelv nélkül is megismerik egymást, vállt vállnak vetve dolgoznak, s a hét végén már barátokként, nagy ölelésekkel válnak el egymástól. Felbecsülhetetlen számunkra nem csak az önkéntesek fizikai munkája, hanem az a lelkesedés, példamutatás és segítőkészség is, amivel dolgoznak.

Azok az önkéntesek pedig, akik egy héttel korábban egymás számára is ismeretlenül érkeztek Magyarországra, egy hét alatt valódi csapattá kovácsolódnak össze, életre szóló élményeket és barátokat szereznek. Ez az, amiért időt és pénzt áldozva Magyarországra utaznak, hogy segíthessenek. „To make a difference.” Hogy változást, valami újat és felemelőt hozzanak egy rászoruló család életében – és a magukéban.

Kapcsolódó cikkek