fbpx

Lakhatási szegénység: a szomszédban keresd!

2013. április 15.

Judit az egyik Habitat-család családfője. Berkenyén lévő házát önkéntesekkel szigeteli a Habitat for Humanity Magyarország. Judit csinos, mosolygós özvegyasszony, ha az utcán szembejön Veled, nem gondolod szegénynek, támogatásra szorulónak. Egy közülünk, esete bárkivel megtörténhet, ő a lakhatási szegénységben élők egyik tipikus esete.

Judit és férje együtt kezdték el építeni álmaik házát az egyik legszebb nógrádi faluban, Berkenyén. Aztán Judit özvegyen maradt, egyedül, két nagy, még tanuló fiával és a félkész házával. Barátok segítettek megépíteni a fürdőszobát, de a házat már nem tudták szigetelni, gázfűtés nincs, vaskályhával fűtenek. Őket nem érinti a rezsicsökkentés, fűtési költségeik a korszerűtlen fűtés és a szigeteletlen ház miatt olyan magasak, hogy nem tudnak félretenni a ház korszerűsítésére. Lakásukat nem tudják kifűteni, télen egyetlen szobában élnek. Elakadtak, nem tudnak továbblépni a jelenlegi helyzetből.

Judit_es_Gergely.jpg

Juditék helyzete tipikus, a hozzájuk hasonló családokat mégsem érik el a közeli és távolabbi múlt lakáspolitikai intézkedései. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint a 3,9 millió magyarországi lakott lakás 18%-ában csak tűzifával, 15%-ában gázzal és fával, további 3%-ában pedig szénnel és fával fűtenek. Ők azok, akik nem, vagy jóval kisebb arányban részesülnek az olyan intézkedésekből, mint a rezsicsökkentés. Tavalyi lakhatási országjelentésünkben megállapítottuk, hogy a háztartások csaknem harmadánál a lakhatási költségek, azaz a rezsi, lakbér összege eléri vagy meghaladja a család összes kiadásának 40%-át. Ilyen arányoknál a családoknak nemhogy lakáskorszerűsítésre nem marad pénze, de magas kiadásaik az alapvető szükségletek kielégítését is veszélyeztetik.

A Habitat for Humanity lehetőségeihez mérten segít a Juditéhoz hasonló családoknak. Támogatók és önkéntesek segítségével energiatakarékosságot célzó felújításokat, homlokzat-, tető- és ablakszigetelést végzünk. Fűtésszámlájuk így jelentősen csökken, több marad a családi kasszában napi kiadásokra és továbblépésre. Abban is segítünk, hogy a háztartások képesek legyenek önállóan pénzt megtakarítani, és elvégezni egyszerűbb korszerűsítési munkálatokat. A támogatott családok ugyanis a megállapodásnak megfelelően, erejükhöz mérten törlesztik a felújítás költségeinek egy részét, és részt vesznek a felújításokban is.

A lakhatási szegénység több mint 1 millió embert érint ma Magyarországon. Juditék családja csak egy a lakhatási problémákkal küzdő sok tízezer család közül.

Kapcsolódó cikkek