fbpx

Fertőtlenítés, friss levegő és türelem – erre van most szükség az elöntött házaknál

2013. június 12.

Ha elvonul az árvíz, az elöntött házak tulajdonosai szeretnék a keletkezett károkat minél hamarabb felszámolni. A Habitat for Humanity építésvezetője azonban arra figyelmeztet, hogy a türelem és a friss levegő a legfontosabb a következő időszakban. Ha kibírjuk, hogy néhány hónapig, akár fél évig is némileg hadiállapot van a lakásban, akkor nem kell kétszer tatarozni a házat. Néhány praktikus tanács a szakembertől: mit tehetnek az elárasztott házak tulajdonosai az ár levonulása után.

A falaknak meg kell száradniuk

arviz.jpgA víz elvonulása után ki kell hordani a bútorokat, szőnyegeket a házból. Nyitott ablak és ajtó mellett folyamatos huzatot kell biztosítani, hogy minél intenzívebb legyen a száradás. A fal felülete ugyan gyorsan szárad, de a belső része csak több hét alatt szikkad meg. Érdemes kis fúrással mintát venni, hogy meggyőződjünk, mennyire vizes a falazat.

Ha repedések keletkeztek, azokra érdemes ragasztó szalagot, vagy gipsz pogácsát feltenni a repedéshez képest merőleges irányban, hogy a repedés változását nyomon követhessük és rögzítsük. Egy későbbi statikai vizsgálat esetén ez segítség lehet a szakembernek.

Nagy felfordulással jár, de komoly vizesedés esetén érdemes megfontolni a vakolat teljes eltávolítását, hisz a vakolatban lévő cement párafékező tulajdonsága miatt nehezíti a víz távozását a falazatból. Ha nem szükséges a vakolatbontás, akkor is jó, ha teljesen lecsiszoljuk a korábbi festék rétegeket. Kerüljük a műanyag alapú, például diszperziós festékeket, amelyek gátolják a falak szellőzését. Inkább használjunk meszet, ami olcsó, könnyen javítható és fertőtlenít is. Tapétázni még egy évig biztosan nem szabad, mert a falakban maradt nedvesség miatt penészedhet a fal a tapéta alatt.

Az aljzat alatt is lehetnek problémák

Ahol aljzatbeton van a helyiségben, ott a víz levonulása után 2-3 héttel érdemes próbafúrást végezni a betonon keresztül, és megvizsgálni, hogy a talaj kimosódott-e a beton alól. Sok ház az ár után hetekkel kezd el mozogni, amikor az altalajból távozik a víz. Ha a beton alatt a föld lesüllyedt, akkor a betont teljesen fel kell törni és új aljzatot kell készíteni.

Semmi esetre se burkoljuk a padlót az árvíz után még fél évig! Ilyen sokáig is eltarthat a talaj mozgása és a beton kiszáradása. Pláne nem szabad fóliákat, PVC-t és laminált padlót lerakni, hisz ezek akadályozzák a száradást, és még tönkre is mennek a nedvességtől. Ugyanígy a hidegburkolattal is várni kell.

A száradás gyorsítása érdekében célszerű a bútorok lábai alá téglát kell tenni, hogy a levegő járhasson alatta. A falaktól is el kell húzni a szekrényeket, ágyakat, a szekrénysor elemeit pedig el kell távolítani egymástól.

A türelem a legfontosabb ezekben a hónapokban. – mondta el Molnár Levente, a Habitat for Humanity pítésvezetője. A megszokott környezetünket szeretnénk mihamarabb visszaállítani, mégis érdemes várni, hogy később ne legyen még nagyobb a baj. A szakember szerint még a biztosítási ügyintézésre is érdemes időt hagyni, és az első kárfelméréskor egy későbbi felmérést is kérni. Néhány hónap múlva jöhetnek elő ugyanis a nagyobb károkat mutató jelek.

Végül a szakember azt tanácsolja, hogy lehetőleg több helyről szerezzünk be szakvéleményt és árajánlatot, mielőtt nekivágunk a felújításnak.

Az ár levonulása után a Habitat for Humanity felveszi a kapcsolatot az idei programja által érintett, Vác környéki településekkel, hogy megtudja, hol járulhat hozzá – önkéntesek segítségével – a rászorulók házainak rendbehozásához.

 

Kapcsolódó cikkek