fbpx

Dagassz sarat, tapassz falat!

2013. július 10.

“A sártapasztás olyan időutazás, ahol megszűnik a rohanás, a modern technokratizmus, a gipszkarton képviselte tökéletes sík és az élvédők, vízmérték által képzett egyenes sarok. A vályog és a föld körülveszi az embert a házában is, és ezt a nyugalmat nem adhatja meg semmi más.” (Molnár Levente, a Habitat építésvezetője)

levi_tapasztas.jpg

Hagyományos, sártapasztásos házfelújítási technikát elevenített fel négy civil szervezet a Nógrád megyei Kállón. A Habitat for Humanity Magyarország, az Autonómia Alapítvány, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége és a Roma Polgárjogi Mozgalom Kállói Egyesülete helyi roma családok házait újította fel önkéntesek és a házakban élő családok részvételével. A kezdeményezés célja az volt, hogy szakemberek segítségével a résztvevők újratanulják, – tanítsák ezt a régi módszert, amit aztán a családok saját maguk is tudnak alkalmazni a későbbiekben.

szegel_kever.jpg

A program első napján az építőanyagok, a vályog és a szalma előkészítését végezték el a résztvevők. A vályogot átrostálták és beáztatták, a szalmát felaprították és szintén beáztatták. A falakról eltávolították a mozgó, lötyögő darabokat, fapöcköket faragtak és vertek be a házfalba.

kever_tapaszt.jpg

A második napon került sor a sártapasztásra. Ehhez összekeverték a beáztatott földet homokkal majd a szalmával, és a fal belocsolása után hordták fel – hagyományos módszerrel, kézzel, több rétegben tapasztva.

A sártapasztásos technikát felelevenítő esemény egy-egy napján 15-20 önkéntes dolgozott, köztük helyiek, de érkeztek önkéntesek Budapestről, Bátonyterenyéről és Bagról is. A részvevők három házon végezték el a legszükségesebb felújításokat. A munkát a helyi családok folytatják majd tovább a két nap alatt átadott ismeretek segítségével.

Köszönjük a munkát az önkénteseknek, a családoknak, akik hozzájárultak, hogy a házukon történjen a bemutató, a kállói asszonyoknak, aki megfőzték az ebédet, a szervező-résztvevő szervezeteknek és az oktatást végző szakembereknek, az Autonómiás Béres Tibornak és a Habitatos Molnár Leventének!

P1170177.JPG

Az eseményről készült további fényképek megtekinthetők a Habitat for Humanity Magyarország Facebook oldalán.

 

Kapcsolódó cikkek