fbpx

Legyen minden otthonban tiszta víz és meleg! – Lakhatási Világnap a Habitattal

2013. október 21.

Az ENSZ Lakhatási Világnapjának alkalmával, október első hétfőjén a Habitat for Humanity Magyarország a budapesti Blaha Lujza téren tartotta figyelemfelhívó akcióját, melyet aznap este egy kerekasztal beszélgetéssel és slam poetry esttel zártunk a közeli Corvintetőn.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden hónap első hétfőjén tartja a Lakhatási Világnapot, mellyel a lakhatási szegénységre figyelmeztet. Szervezetünk életében kiemelt fontosságú ez a nap, amikor is igyekszünk megszólítani a szélesebb közönséget, bemutatni figyelmét a lakhatási szegénység problémakörét, és annak komplex voltát. Ez alkalommal, a budapesti Blaha Lujza téren tartottuk figyelemfelhívó akciónkat, amelynek üzenetét, a központi helyszínnek köszönhetően idén is sok emberhez sikerült eljuttatnunk.

1393872_10151982737421385_1253457941_n.jpg1374172_10151982737566385_31668802_n.jpg

Az installáció, amelyet felállítottunk, a Tűz-Víz-Otthon téma köré épült, egyik oldalán szimbolikusan jelenítve meg e fogalmakat, egyúttal az arra járókat szembesítve az itthoni helyzettel egy-egy aktuális  – és lehangoló – számadatán keresztül. Építményünk másik oldalán pedig ezek elszomorító és kiábrándító megvalósulását lehetett megnézni; egy leharcolt, kopottas lavórt, illetve egy rozsdás (és szakszerűtlenül beállított, balesetveszélyes) kályhát, amelyek közül egyik sem meríti ki az elégséges és méltóságteljes lakhatás fogalmát. Mégis, ma sokaknak, sok helyen sajnos ezzel kell beérniük.

Előzőleg a Hello Wood műhelyében, Töős Dániel és Töős György tervei alapján készültek el az installáció elemei, amelyeket később lapraszerelve szállítottunk a Blaha Lujza térre. Az előkészítő munkálatoknak köszönhetően a helyszínen már csak az utolsó simításokat kellett elvégeznünk; a szoba berendezését, és fehér gipszkarton falat pedig némi hamu és víz segítségéve csúfítottuk el, így lett belőle egy lelakott szoba belseje.  

1381712_10151982737696385_348133452_n.jpg

A nap folyamán a járókelőket szólítottuk meg, szórólapot és meleg teát osztottunk. Az így létrejött beszélgetések során, több különböző állásponttal találkoztunk, de többségében pozitívan fogadták kezdeményezésünket és támogatásukról biztosítottak. Emellett a Blaha Lujza tér sajátosságából adódóan mi magunk is szembesülhettünk a lakhatási szegénység áldozataival, és sokszor szívszorító történeteikkel. Sokan maguk is adósságcsapdába kerültek, mások a téli hidegtől félnek, mert elöregedett ablakaik miatt hideg a lakásuk, nem győzik fizetni a fűtést. Mások erejükön felül segítik gyermeküket, idős szüleiket a lakhatási költségek megfizetésében. Jónéhányan jöttek olyanok is, akik már elvesztették az otthonukat is, és azt remélték, hogy a meleg tea mellé ételt is adunk nekik.

Este a közeli Corvintető termében rendeztük meg kerekasztal beszélgetésünket az Autonómia Alapítvány, az Igazgyöngy Alapítvány, az ózdi Hétes telepen munkálkodó Van Helyed Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy-egy képviselőjével. Igyekeztünk az est folyamán olyan előremutató és innovatív kezdeményezéseket bemutatni, amelyek megkönnyítik a lakhatási szegénységgel küzdők mindennapjait.

A hallgatóság a mi tevékenységünk mellett megismerhette, hogyan működik az Toldon az Igazgyöngy Alapítvány biobrikett programja, amelyről a szervezet munkatársa, Feldmár Nóra mesélt. A helyi önkéntesek briobrikett előállítása során papírhulladékból és egyéb szerves anyagból préselnek környezetbarát fűtőanyagot – e gyakorlatot egyébként pont az ő segítségükkel igyekeznek átültetni munkatársaink a pest megyei Bagon, a helyi, BAG-ázs egyesület aktivistáinak közreműködésével. A Máltai Szeretetszolgálat részéről Major Gábor vázolta fel az eredményesnek mondható adósságkezelő programjukat és a veszprémi, korábban csak Pokoli Toronyként emlegetett épületben megvalósított szociális bérlakás programjukat. Bódis Kriszta a közelmúltban az érdeklődés középpontjába került ózdi Hétes telepen végzett munkájáról beszélt, amely során az önkormányzat és a helyiek között közvetítettek.  Emellett ők voltak, akik korábban tevékenyen részt vettek az ún. kártyás mérőórákra való áttérésben. Béres Tibor az Autonómia Alapítvány munkatársa pedig a sikeres takarékoskodási programjuk eredményeiről mesélt, melynek lényege, hogy a családok által megtakarított összeget, a program végeztével az alapítvány egy ugyanakkora összeggel toldja meg. A megtakarításból a családok saját lakhatási körülményeiken javítottak.

A sikeres modellek felvázolása közben vendégeink nem hallgatták el a projektek megvalósulása alatt felmerült nehézségeket sem, és hogy milyen tényezők akadályozzák, hátráltatják ezeket a folyamatokat.

A beszélgetés során felvetették, hogy vajon a mostanában divatossá vált önkéntesség mennyiben jelent valós segítséget,  illetve arról is, hogy egy ösztönző és nem klasszikus büntető-jutalmazó módszer mennyire befolyásolja pozitívan a nehéz helyzetben lévő családok alkalmazkodását és boldogulását.
Levezetésként slam poetry blokk következett, amely sok más téma között az általunk felvetett, lakhatási problémákra is reflektált. Vendégünk volt a műfaj legnagyobb haza sztárja, Színész Bob, aki az egyik slam poetry versenyen első helyezést elért művét is elszavalta.

http://www.youtube.com/watch?v=flyrfvLA9_0

Köszönjük a Hello Wood előkészületekben, Töős Dániel és Töős György installáció megalkotásában nyújtott segítségét!

Pál Bence

Kapcsolódó cikkek