fbpx

Öt családot segítettünk melegebb és megfizethetőbb otthonhoz

Télen hideg volt a lakás, beöltözve kellett aludni. A magas költségek és a vékony falak miatt nem lehetett a lakást megfelelően befűteni. Gondot okozott a penész is, ami nemcsak a ruhákat tette tönkre, de légúti megbetegedéseket is okoz. A szigetelés lett volna a megoldás, ám az komoly költség, alacsony keresetből, nagy családként szinte lehetetlen kigazdálkodni. Így maradt a hideg lakás és a magas fűtésköltség minden télen. Meg a félelem a betegségtől, a váratlan kiadásoktól.

joo_csalad.jpg

 

A lakhatási szegénység Magyarországon 1,5 millió embert érint, köztük olyan családokat, akik nem vagy nehezen tudják fizetni a lakhatási költségeiket, otthonuk egészségtelen és/vagy nem tudják megfelelően befűteni. Ilyen a Joó család Dunakeszin vagy a Bulik család Veresegyházán. Mindkét család részese a Habitat for Humanity Magyarország hőszigetelési programjának, melynek keretében önkéntesek és támogatók segítségével alacsony költségen szigeteltük a házukat. A családok részt vettek a munkában, majd alacsony törlesztő részletekben, öt év alatt fizetik az építkezés költségeinek egy részét.

Joó Kálmán benzinkútnál dolgozik, de ezermesterként sok más munkát is elvállal, hogy családja semmiben se szenvedjen hiányt. Felesége óvónő, munkája mellett takarítást is vállal. Mindketten nagycsaládból jönnek, így nem volt kérdés, hogy ők is több gyermeket szeretnének. Három lányuk született, a legkisebb szívbeteg. Neki különösen fontos, hogy egészséges környezetben, meleg otthonban nevelkedjen.

Kálmán végig dolgozott az építkezéseken, jól megtalálta a hangot a legkülönbözőbb országból érkezett önkéntesekkel, pedig nem beszéltek egy nyelvet. A Habitat programjának keretében házuk falait, padlását hőszigeteltük és ablakait újítottuk fel. Az első eredmények már nyáron jelentkeztek: sokkal hűvösebb, kellemesebb volt a lakás a legnagyobb hőségben is.

veresegyhaz_neuchatel5.jpg

Bulik Erikának 6 gyermeke van. Mikor egy évtizede meghalt a férje, a család a nagyszülőkhöz költözött. Bővítették, szépítgették otthonukat, de teljes hőszigetelésre nem volt pénzük. Otthonukat részben fatüzeléses kályhával, részben gázzal fűtik. A sok helyiséget nagyon nehéz télen befűteni, a tetőtérben pedig a penész is megkeseríti az életüket.

A nyár folyamán zajló építkezéseken az egész család kivette a részét: építkeztek, süteményt sütöttek az önkénteseknek. Az egyik kanadai csapatot országuk nemzeti ünnepe alkalmából juharlevéllel díszített tortával lepték meg.

A Habitat for Humanity Magyarország 2014-ben Vác környékén hirdette meg hőszigetelési programját. Olyan családokat kerestünk, akiknek nehéz anyagi körülményeik miatt különösen nagy gondot okoznak a lakhatás magas költségei. Egy olyan nagy beruházást pedig, mint a hőszigetelés nem tudtak vállalni. A családokat a helyi családsegítőkön, egyházakon keresztül kerestük meg és választottuk ki.

A hőszigetelési programban részt vevő öt családnak a felújítás után akár 30-40%-kal csökkennek a fűtés költségeik. Az így elért megtakarításból tudják törleszteni a hőszigetelés kedvezményes költségeit. Öt év után pedig a teljes megtakarítás a családok kasszájában marad. Így nemcsak a melegebb és  egészségesebb otthonuknak örülhetnek, hanem az alacsonyabb rezsiköltségeknek is.

 2014-es hőszigetelési programunkat a Saint-Gobain Initiative Foundation támogatta.

A Joó családról és a náluk lezajlott önkéntes építkezésekről filmet is készítettünk, melyet itt lehet megnézni.

Így építkeztek önkénteseink és munkatársaink a Bulik családnál. 

Kapcsolódó cikkek