fbpx

3 év, 6000 munkaóra, 70 család – HabitatPont programunk eredményei


Hátrányos helyzetű emberek, akik megtanulnak hinni a maguk erejében és egymásban – erről szól a HabitatPont. A program idén két helyszínen indult: Bagon és Mátraverebélyen. Ebben a szezonban elsősorban az otthon biztonságosságának, kifűthetőségének, melegen tartásának a javítását tűztük ki célul.

Mátraverebélyen 9 család jutott új nyílászárókhoz, elsősorban bejárati ajtókhoz, 2 család új kerítéshez, 2 család a homlokzat illetve a lábazat, egy másik család a tető javításához kért anyagokat, de volt olyan család is, amelyik a kéményeit építi újjá. Bagon egy család rendelt, ők a háztető javításához vásároltak kedvezményesen cseréplécet.  Összesen 16 család lakhatási körülményei javultak az idei programunknak köszönhetően.

hp_mverebely2015.jpg

Mátraverebélyen Julianna a  hátsó kertje körül szeretett volna kerítést, mert az erdőből átjáró őzek állandóan lelegelték a veteményt. A HabitatPont keretében vásárolt kerítést a programban részt vevő családokkal együtt építették be: kalákában dolgozva rendezték a terepet, összeszedték a szemetet, elhordták a köveket, elégették a növényi hulladékot, csákányoztak, lapátoltak, talicskáztak. Tereprendezést követően kiásták a gödröket  a kerítésoszlopok betonalapzatának, majd felállították a kerítést. Az idei termés biztonságban van a vadaktól.

hp_mverebely2015_2.jpg

A program folytatásához azonban sajnos erőforrásaink nem elegendőek, így az idei pontgyűjtést június elejével, a  rendeléseket pedig július elejével le kellett zárnunk. Az utolsó rendeléseket augusztus közepéig kiszállítottuk, az anyagokat a családok augusztus végéig beépítik.

A HabitatPont 3 éves működése alatt több mint 100 kisebb-nagyobb léptékű beavatkozást segített elő, közel 70, mélyszegénységben élő család otthonán. A családok egymás házán, egymást segítve a 3 év alatt több mint 6.000 önkéntes munkaórát dolgoztak.

A HabitatPont módszertanát, tapasztalatait hamarosan megjelentetjük honlapunkon, hogy azokat felhasználva, adaptálva, módosítva más közösségek is fel tudják használni.

hp_mverebely2015_3.jpg

Kapcsolódó cikkek