fbpx

Hazánkban legalább 1,5 millió embert érint a lakhatási szegénység

Hogy mi az a lakhatási szegénység,  kiket sújt és hogyan küzdünk ellene? Augusztusi sorozatunkban ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg.

Az elmúlt öt évben ötvenezer ember volt kénytelen hosszabb-rövidebb ideig közterületen éjszakázni vagy hajléktalanszállást igénybe venni, miközben Magyarországon nincs lakáshiány.  A lakosság egynegyede közüzemi-, lakbér-, vagy hitel törlesztés hátralékkal küzd. A magas lakhatási költségek és az adósságkezelési szolgáltatás hiánya miatt sokak lakhatása kerül veszélybe.

Felméréseinkből kiderült, hogy minden harmadik gyermek otthona nedves, penészes, egészségtelen, közülük 170 ezren olyan lakásban élnek ahol WC sincs, és még többen vannak, akiknek sötét az otthona.  A gyermekeket nevelő családok 65 százaléka él méltatlanul kis helyen, összezsúfolva. A súlyos nélkülözés sokszor el is szakítja a gyerekeket a szüleiktől: az átmeneti gondozásba vett gyerekek harmadának a megoldatlan lakhatás miatt kell intézetben lennie

A Habitat for Humanity Magyarországnál 1996 óta azért dolgozunk, hogy ezeken a problémákon változtassunk. Közvetlen segítséget nyújtunk lakhatási szegénységben élő embereknek: 2014 végéig 152 új otthont építettünk, 712 felújítást végeztünk, képzéseinkkel, tanácsadással pedig 1768 családot segítettünk. Szakpolitikai tevékenységünkkel pedig rendszerszintű változásokat kívánunk elérni, ezért készítünk tanulmányokat, javaslatokat és juttatjuk el azokat a döntéshozókhoz.

zoi2.jpg

 

Kapcsolódó cikkek