fbpx

Hogy érted azt, hogy hajléktalan? Mármint Delhiben vagy Chicagóban vagy Újpesten?

Ezt a kérdést nehéz megválaszolni, ha az ember azt tűzte a zászlójára, hogy megszűnteti a hajléktalanságot az egész világon. Márpedig az Institute of Global Homelessness (IGH) ezt tűzte ki célul. A nemzetközi szervezet a világ minden táján dolgozó hajléktalan politikával, kutatásokkal és ellátással foglalkozó szervezeteket kíván közös platformra hozni annak érdekében, hogy megszüntethető legyen az utcai hajléktalanság.

framework-slider.jpg

Már az első beszélgetések során is a legnagyobb kérdés az volt, hogy a világ különböző részein ki, mit   ért hajléktalanság alatt? Vajon vannak közös pontok a chicagói utcákon élő hajléktalan veteránok, a Delhi utcáin riksáikban alvóknak vagy az budapesti erdők kunyhólakóinak helyzetében? Az első lépés tehát egy olyan keretrendszer megalkotása volt, amely a hajléktalanság globális definícióit írja le. A keretrendszer kidolgozásának vezető szakértői Volker Busch-Geertsema, Dennis Culhane és Suzanne Fitzpatrick voltak. Így a fogalomalkotás sokban támaszkodhatott a FEANTSA (ETHOS) által végzett korábbi munkára. De a fejlesztésbe bevonták Graham Tipple-t és Suzanne Speak-et is, akik a fejlődő országokban jelenlévő hajléktalansággal foglalkoznak. 2015 júniusában közel 100 szakértő 31 országból véleményezte az anyagot. A keretrendszer az alábbi linken angol nyelven letölthető: http://www.ighomelessness.org/blog/IGH-Global-Framework-Homelessness.html. A szerkesztők továbbra is szívesen fogadnak véleményeket az anyaggal kapcsolatban.

confmap-full2.jpg

A honlapon ugyancsak megtalálhatóak a júniusi konferencia előadásai, video és ppt formátumban. Például a „Housing First” szemléletű nemzeti hajléktalanstratégiákról, különböző hajléktalanokat felmérő kutatásokról, számlálásokról és több mint 10 ország ellátórendszerének bemutatásáról.

De hogyan fogja egy közös fogalomrendszer megszüntetni a hajléktalanságot? Az IGH szakemberei szerint a keretrendszer lehetővé teszi, hogy az e területen dolgozó szervezetek közös nyelvet beszéljenek és együttműködéseket indítsanak el. Másrészt az azonos fogalmi bázis lehetővé teszi a hajléktalansággal kapcsolatos kutatások, mérések eredményeinek összehasonlíthatóságát. Az együttműködések és a globális helyzet felmérése elősegíti a közös fellépést és a nemzetközi közvélemény figyelmének felkeltését.

Kapcsolódó cikkek