fbpx

A lakhatási szegénység arcai: István II. rész

István feleségével, öt gyermekével és kicsi unokájával egy 70 négyzetméteres házban él a bagi romatelepen. Bag Budapesttől kb. 30 km-re fekvő falu, elkülönült cigányteleppel, ahol a házak sokkal rosszabb állapotban vannak, mint a falu másik részén.

Sorozatunkban a lakhatási szegénység okozta problémákat és azok lehetséges megoldásait mutatjuk be.

Adósság

Istvánéknak meglehetősen tetemes tartozása van kifizetetlen talajterhelési díj miatt. A telep – ahol élnek – ugyan be van csatornázva, de sokakhoz hasonlóan nekik sincs arra pénzük, hogy a csatornarendszerbe bekössék a házukat. Csak a rákötés kb. 250 ezer forint lenne, és azon felül még a csatornadíjat is kellene fizetni, a tartozás törlesztése mellett.  A Bagázs civil szervezet segítségével a telepiek már tárgyalásban vannak az önkormányzattal egy minden fél számára kedvezőbb megoldás érdekében. A rászoruló családoknak nagy segítség lenne, ha a rákötési díjat részletekben fizethetnék, és egyúttal a talajterhelési díjtartozást, vagy annak egy részét elengednék. Az önkormányzat érdeke is, hogy minél több ház be legyen kötve a csatornahálózatba. Emellett szükség van egy központilag támogatott adósságkezelési szolgáltatásra is, amely lehetőség ad a tartozások egy részének elengedésére, illetve részletfizetésre.

 istvan2.jpg

Felújításra szoruló ház

Bár, többek között a Habitat programjának köszönhetően, már sokkal jobb állapotban van István családjának háza, még mindig sok, kisebb-nagyobb javítanivaló van rajta. István szerint a legfontosabb a csatornázás és a külső szigetelés lenne. Ezen kívül szükséges lenne még a tető és a lépcső javítása is.

„Le szeretnénk szigetelni, csak ezekben az állami támogatásokban nem tudunk részt venni, mivel tőkeigényes. Nekünk arra sem jut, hogy X összeget belefektessünk, mert akkor valamitől el kellene vonni. Vagy rezsit fizetünk és élünk, vagy pedig nekikezdünk éhen gyomorral építkezni. Inkább úgy döntöttünk, hogy eszünk még egyelőre.”          

A Habitat Pont program révén közösségi önkéntes munka fejében olcsó áron jutottak építőanyaghoz, és szakmai tanácsot is kaptak a házuk felújításához: a program keretében a fürdőszobájukat újították fel teljesen, a konyhájukat kifestették, és előteret is építettek a házhoz. Az ilyen jellegű segítségnyújtás azonban nem csak a civil szervezetek dolga lenne. Szükség lenne szociálisan célzott, érdemi mértékű központi lakásfenntartási támogatásra, hogy a legégetőbb lakásfenntartási költségek mellett félre tudjanak tenni a házuk karbantartására is.

„Az előteret is úgy tudtuk megcsinálni, a Habitat segítségével. Minimálbérből ezt lehetetlen volt. A tetőanyag csak kéthavi keresetembe került volna. Így meg egyszerre meg tudtam venni a tetőanyagot.”

 

 

Kapcsolódó cikkek