fbpx

A lakhatási szegénység arcai: Kálmán és családja II. rész

A háromgyermekes család egy 70 négyzetméteres családi házban él Dunakeszin. Kálmán benzinkutasként dolgozik, felesége egy magánóvodában, de korábban főállású anyaként otthon volt legkisebb lányukkal, aki szívbeteg.

Sorozatunkban a lakhatási szegénység okozta problémákat és azok lehetséges megoldásait mutatjuk be.

Lakhatási támogatás

A család régen, és most is kap lakásfenntartási támogatást. Volt azonban időszak, amikor csak azért nem részesültek benne, mert 100 forinttal magasabb volt az egy főre eső nettó jövedelmük a megengedettnél. A legnagyobb lányuk most kezdte a középiskolát, annak a költségei (drágább tankönyvek, és a már csak 50%-ban támogatott iskolai étkeztetés) nagyobb terhet rónak a család kasszájára. A család „luxuscikkei” egy Babetta (kismotor) és a bicikli, autójuk nincs.

joo_csalad_portre_kicsi2.jpg

„amikor megkapjuk a pénzt, akkor először kifizetjük a rezsit, utána a gyerekeknek, ha valami kell, és utána jön a többi”

A Habitat for Humanity szerint a méltó és megfizethető lakhatás megteremtéséhez szükséges lenne egy központilag finanszírozott és szabályozott, érdemi összegű és rendszeres lakhatási támogatás bevezetése, amelynek a hozzájutási kritériumait nem csak az egy főre jutó jövedelmek alapján szabnák meg, hanem a különböző élethelyzeteket is figyelembe véve (pl. iskolás korú gyerek). 

„Legyen saját szobám!”

A család vágya, hogy a tetőtér beépítésével kibővítsék a lakóteret, és így legyen a lányoknak külön szobája, illetve esetleg még egy fürdőszoba. Erre próbálnak családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) felvenni (ami az átalakított „szocpol”), de az még nem biztos, hogy az általuk tervezett lakásbővítésre igényelni tudják-e a támogatást, és amennyiben igen, az elegendő összegű lesz-e (meglevő lakás bővítéséhez három gyerekkel is maximum 2,2 millió forint igényelhető, de csak bizonyos méretű bővítés felett). A három lány már eltervezte, milyen színű különszobát és abba milyen ágyat szeretne, de az anyagi nehézségek  és az ügyintézés lassúsága miatt még egy darabig várniuk kell annak megvalósítására.

 A Habitat meggyőződése, hogy egy érdemi összegű lakásfenntartási támogatással, és az energia-hatékony megoldások, fűtési rendszerek támogatásával biztos, több megtakarított pénze lenne Kálmán családjának is.

 

Kapcsolódó cikkek