fbpx

Az utcán élt, ma dolgozik és saját otthona van

Tibor egy éven keresztül élt szó szerint az utcán egy ház falához húzódva, ahol stroke-ot kapott. Története is egy kis csoda: ma már dolgozik és a Habitat Elsőként Lakhatást! programjának köszönhetően a saját otthonában él.

 

Tibor 50 éves, korábban édesanyjával és testvérével lakott egy “tanácsi” bérlakásban, amit a rendszerváltást követően megvásároltak. 2009-ben édesanyjuk meghalt, a lakás tulajdonosa pedig a bátyja lett, aki 2011-ben eladta a lakást.  Tibor 25 000 Ft-ot kapott a lakás vételárából, de hamarosan mindketten utcára kerültek.

Az utcán

Egy évig laktak egy ház falához húzódva, matracokon, pokrócokkal takarózva. A Léthatáron Alapítvány utcai szolgálata rendszeresen látogatta őket, a testvérek az ő javaslatukra adták be a jelentkezésüket a Twist Olivér Alapítvány átmeneti szállójára. Tibor 2013 februárjában be is költözött, később a testvére is bekerült a szállóra, de pár hónap múlva elhagyta az intézményt és azóta nem tartják a kapcsolatot.

tibor4.jpgElsőként Lakhatást! programunkhoz 2015-ben az ingatlanokat Újpest és Kőbánya önkormányzatai biztosították,  a felújítási munkálatokat pedig a Saint-Gobain Initiatives Foundation és a francia Abbé Pierre Alapítvány támogatásával tudta megvalósítani a Habitat for Humanity csapata a Twist Olivér Alapítvány, az Utcáról Lakásba Egyesület és mintegy 250 önkéntes segítségével

Még az utcán eltöltött időszak alatt Tibor agyvérzést kapott, így a bal kézfejét nehezen tudja mozgatni. A szociális munkások segítségével végigvitte a hosszú adminisztratív folyamatot amivel hivatalosan is megváltozott munkaképességű lett. Két éve egy naptárakat gyártó cégnél kapott munkát, ahol jelenleg is dolgozik. Napi 5 órát dolgozhat, részarányosan kapja a minimálbért. Határozott idejű szerződését félévente meghosszabbítják, elégedettek a munkájával. Elmondása szerint abból a 15 fős csoportból, akikkel együtt kezdett, már csak ketten dolgoznak jelenleg is ott. Nagyon hosszú, 12 éves munkanélküliség után dolgozik újra, aminek nagyon örül, most sikeresnek, produktívnak érzi magát.

“Nem iszom előre a medve bőrére”

Tibor a Habitat for Humanity Elsőként Lakhatást! programjával önkormányzati bérlakáshoz, önálló otthon jutott még karácsony előtt.  A felújításra szoruló lakást a Habitat újította fel, amiből munkaideje után Tibor is kivette a részét.

tibor3.jpg

Tibor az utolsó pillanatig nem hitte el, hogy valóban övé lesz a lakás. “Nem iszom előre a medve bőrére” mondogatta sokszor. Nagyon sok csalódás érte már, ezért nem akarta hiú ábrándokba ringatni magát. A saját otthon az önállóság aprónak tűnő, de fontos örömeivel ajándékozta meg Tibort: a beköltözés után nagy lelkesedéssel látott neki a főzésnek, végre saját magának süthetett tojást és nagyon örült neki, hogy azt nézhet a tévében, amit akar, nem kell másokhoz alkalmazkodnia.

Ajánld fel adód 1%-át, hogy minél embert segíthessünk méltó otthonhoz!

Rendelkező nyilatkozat letöltése itt!

ADÓSZÁMUNK:18672772-2-42

 

 

 

Kapcsolódó cikkek