fbpx

15 év hajléktalanság után saját otthonban ébredni

Gábor 15 év hajléktalanság után jutott otthonhoz a Habitat Elsőként Lakhatást! programjában. Berki Krisztián olimpiai bajnok is részt vett annak az újpesti szociális bérlakásnak a felújításában, ahová Gábor karácsony előtt beköltözhetett. 

ujpest_0209_6.jpg

„Itt minden nagyon príma”

Kunyhóban élni nem könnyű: nincs víz és áram, fűteni sem lehet rendesen, a biztonság pedig csak a házőrző kutyák éberségén múlik. „Ott mindenért meg kellett küzdeni…, a kényelem az hiányzik”- mesélte még a nyáron, amikor javában folyt annak az bérlakásnak a felújítása, amit ma már otthonának hívhat. Gábor élete nagyot változott, mióta beköltözhetett a lakásba. Egy éve még nem is álmodott arról, hogy mindez valósággá válik. „Itt minden nagyon príma” – néz körbe Gábor az új lakásában.
Ő maga még mindig leginkább a kényelemnek örül, valójában ennél sokkal többet jelent számára ez a lakás. A beköltözés óta számtalanszor tapasztalta, hogy mennyi előnnyel jár az, ha valakinek van állandó lakcíme, vagy van hol tervezni a jövőjét. Gábort a fia is így találta meg újra: korábban rendszeresen találkoztak, de egy ideje már nem tudták utolérni egymást, mert Gábornak sokáig nem volt se telefonja, se lakcíme és a fiának is megváltozott a telefonszáma. Végül egy riportból értesült róla a fia, hogy merre kell keresnie az édesapját.

gabor_dolgozik_kicsi.jpg

Megdolgoznak az otthonukért

A Habitat for Humanity Magyarország Elsőként Lakhatást! programjával az elmúlt évben Gáborral együtt tíz hajléktalan ember jutott valódi otthonhoz, közülük hatan Újpesten. „Önkénteseink segítségével és a program résztvevőinek bevonásával rossz állapotú önkormányzati bérlakásokat újítunk fel. A lakásokba hajléktalan emberek költöznek be bérlőként, akiket a program szociális munkása segít a beilleszkedésben és abban, hogy képesek legyenek otthonukat fenntartani. Leendő ügyfeleink felkutatásában segítségünkre vannak – többek között – a Twist Olivér Alapítvány utcai szociális munkásai is. A programunk sikeres, ezért idén is folytatódik négy szociális bérlakás felújításával.” – magyarázta Szekér András a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

20150702_132117.jpg

Sokaknak lehetne tartós megoldás

A Habitat programja is bizonyítja, hogy Elsőként Lakhatás egy olyan modell, amellyel hatékonyan lehet akár évtizedek óta utcán vagy kunyhóban élő embereket tartós lakhatáshoz juttatni. „Boldog lennék, ha minél több utcán élő ember kaphatna Gáborhoz hasonlóan új esélyt!” – nyilatkozta Berki Krisztián, az Elsőként Lakhatást program nagykövete. Ahhoz, hogy Gáboron és a programban résztvevőkön kívül a többi, több ezer hajléktalan embernek legyen esélye hasonló módon, tartósan kikerülni a hajléktalanságból, szükség van arra, hogy még több önkormányzat és a kormányzat is elköteleződjön az Elsőként lakhatás modell széleskörű bevezetése mellett.

Add adód 1%-át a Habitat for Humanity-nek, hogy minél több embert segíthessünk méltó otthonhoz!

ADÓSZÁM:18672772-2-42

 

Kapcsolódó cikkek