fbpx

Neked jár a CSOK?! – Játszva derítsd ki, kit támogat valójában az állam!

Vonzónak találod a CSOK-ot, és szeretnéd megtudni, hogy akár már két gyerekkel, vagy használt lakásra is igényelhető-e?

 

Közműszámláid kifizetéséhez támogatást kérnél? Játssz a Habitat Lakj Okosan! játékával és választ kapsz kérdéseidre! Alakíts ki magadnak egy karaktert vagy bújj az egyik előre kitalált személy bőrébe, és megtudhatod, hogy kik, milyen feltételekkel vehetik igénybe a CSOK-ot, vagy az adósságcsökkentési támogatást. Ráadásul a játék végén össze tudod hasonlítani, kinek milyen mértékben támogatja lakhatását az állam. Az eredmény meglepő lesz.
logo.png
A Habitat for Humanity Magyarország „Lakj okosan!” játékával mutat rá arra, hogy milyen szűk- és ráadásul csak tehetősebb körben vehetők igénybe a főbb állami és önkormányzati lakhatási támogatások. A szervezet régóta hangsúlyozza éves jelentéseiben, hogy a központi költségvetésből minden évben jóval kisebb arányban jut forrás a lakhatási szegénységben élők helyzetének javítására, míg a jobb helyzetűek ingatlanvásárlásának ösztönzésére sokkal nagyobb összegek mennek el. Ez a tendencia az utóbbi években – többek között a központi lakásfenntartási támogatás és adósságkezelési szolgáltatás eltörlésével, az új építésű ingatlanok áfájának csökkentésével, és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) idei kibővítésével – csak tovább romlott.

A „Lakj okosan!” játék során öt támogatási forma szabályairól, a hozzáférhetőség feltételeiről és az elérhető támogatások összegéről is lehet tájékozódni. A játék a különböző lakhatási és anyagi helyzetben lévő emberek szempontjából mutatja be ezeket a lakhatási támogatásokat, és azok elosztásának egyenlőtlenségeit. Bár a játékban vegyesen szerepelnek a „rászorultsági alapon” igényelhető támogatások (mint. pl. a települési lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatás), valamint a befektetett önerőt feltételező, és azzal arányosan növekvő lakhatási támogatások (pl. a CSOK és a lakástakarékpénztárak támogatása), az elszámolásnál, és a különböző helyzetű karakterek összehasonlításánál egyértelművé válik: általában jobban járnak az eleve jobb pénzügyi és lakhatási helyzetből indulók.

Add adód 1%-át a Habitat for Humanity-nek, hogy igazságosabb lakáspolitikáért dolgozhassunk és a 1,5 millió lakhatási szegénységben élő ember tisztességes, megfizethető és méltó otthonban élhessen.

ADÓSZÁMUNK: 18672772-2-42

Kapcsolódó cikkek