fbpx

73 év boldog házasság után is együtt épít házakat a Carter házaspár

2019. február 14.

A Habitat for Humanity legismertebb önkéntes-párja, Jimmy és Rosalynn Carter már több mint 73 éve élnek boldog házasságban. Más emberi jogi és humanitárius tevékenységeik mellett a Carter-program keretében 1984 óta vesznek részt a Habitat terepi munkájában, és évről évre más helyszínen építkeznek a rászoruló családokkal és önkéntesekkel együtt. Európában először Vácon járt a programjuk.

Elsőre kosarat kapott az ifjú haditengerész

Az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke és házastársa még gyerekkorukban ismerkedtek meg, Carter húga jó barátságban volt Rosalynn-al, ezáltal ők is gyakran találkoztak. A Tengerészeti Akadémia utolsó éve előtt otthon töltötte a nyári szünetet Carter és az utolsó este elhívta moziba a későbbi first ladyt. Visszaemlékezése szerint másnap reggel édesanyjának már így számolt be a jól sikerült randevúról: “Ő az a lány, akit feleségül fogok venni.”

A karácsonyi szünetben sűrűn találkoztak egymással, majd februárban Carter megkérte a lány kezét. Rosalynn elsőre kikosarazta, mert édesapja halálos ágyánál ígéretet tett, hogy előbb befejezi a főiskolát, és csak azután megy férjhez. Nem sokkal később aztán igent mondott, és néhány héttel a diplomaosztója után összeházasodtak.

“Rosalynn rendkívül szép volt, szinte fájdalmasan tartózkodó, nyilvánvalóan intelligens, akivel a Ford sportkocsi hátulsó, lenyitható ülésén a félénksége ellenére felszabadultan tudtunk beszélgetni” – jellemzi feleségét az önéletrajzi regényében Carter.

A first lady Carter egyik legfontosabb politikai tanácsadója volt, állítólag beült a kormányzati ülésekre és az elnök közvetlen munkatársainak is utasításokat adott.

A Carter-program

Az amerikai pár 35 éve önkénteskedik a Habitat építkezésein, és nemcsak a fotók erejéig ragadnak kalapácsot, fűrészt, hanem szakértelemmel vesznek részt a munkákban.1984-ben indult el a Carter-program, mely során évről évre más helyszínen segítenek méltó lakhatást teremteni rászoruló embereknek. A program általában egy hétig tart és ezalatt építik fel az egy évvel korábban kiválasztott helyszínen a házakat. A pár eddig összesen 4331 otthont teremtett, és 103 ezer önkéntessel dolgozott együtt.

“Munkánk a Habitat for Humanity-vel nehéz, kiszámíthatatlan, izgalmas és örömteli” – írja Carter a visszaemlékezésében. – “Mindig örülünk a lehetőségnek, hogy együtt munkálkodhatunk ezekkel a tehetséges és szorgalmas emberekkel, megérthetjük élethelyzetüket és egyenlőkként tisztelhetjük őket.”

Az USA volt elnöke jelenleg 94, míg felesége 91 éves, de még mindig aktívan részt vesznek az építkezéseken, sőt, már be is jelentették a program 2019-es helyszínét, a Tennessee állambeli Nashville városát.

Vácon is önkénteskedtek

Magyarországon épp Carterék látogatásával alakult meg a Habitat hazai szervezete, a pár 1996-ban több száz amerikai és magyar önkéntessel épített fel két hét leforgása alatt 10 házat Vácon. Állítólag maga Carter választotta a helyszínt, amikor csapatával azon gondolkodtak, hogy Európában melyik országba vigyék el a programot. Ittjártakor az elnök teljesen el volt bűvölve a duna-parti kisvárostól, azt mondta, “ez volt a projekt legszebb helyszíne”.

Források
Jimmy Carter: Teljes élet. Visszatekintés 90 évesen. Budapest, Partvonal Kiadó, 2016.

Ladies first! Feleségek, akik Amerikával kötöttek házasságot – I. rész


https://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_%26_Rosalynn_Carter_Work_Project
https://www.habitat.org/volunteer/build-events/carter-work-project/locations
https://www.habitatnashville.org/cwp

Kapcsolódó cikkek