fbpx

Hogyan segítik a felajánlások a munkánkat?

2019. április 25.

Jótékonysági szervezetként rengeteg megkeresést kapunk, aminek egy részében magánemberek, cégek jelentkeznek be hozzánk hogy akár tárgyakkal, akár szolgáltatásokkal vagy két kezük munkájával segítenének be a programjainkba. Sajnos nem minden felajánlást tudunk fogadni, ezért összeállítottunk egy kisokost, amiben sorra vesszük a leggyakoribb felajánlásokat és arra a kérdésre is válaszolunk, hogy mi az, ami a legnagyobb segítség nekünk.

Jelenlegi programjainkban évi 6-8 önkormányzati tulajdonban lévő, leromlott állapotú, üresen álló szociális bérlakást újítunk fel. A lakásokba Második Esély programunk keretében jelenleg átmeneti otthonban élő, bajbajutott családokköltöznek, akik így egy új esélyt kapnak arra, hogy egy megfizethető otthonban kezdhessenek új életet.

A felújítások költségeit adományokból fedezzük, a munkálatokat pedig többségében önkéntesek és a beköltözők segítségével végezzük el. Az idei évben Újpesten és a XV. kerületben dolgozunk. Fontos eredménynek tartjuk, hogy 2014 óta összesen 26 lakást újítottunk fel, és 67 ember számára teremtettünk valódi, megfizethető otthont. A közvetlen segítségnyújtás mellett a programmal szeretnénk a közvélemény és a döntéshozók figyelmét is felhívni a megfizethető bérlakások hiányának égető problémájára; szakpolitikai munkánkban pedig olyan változásokért dolgozunk, amelyek megoldást jelenthetnek több százezer ember lakhatási problémáira.

Ehhez a közvetlen segítséget nyújtó programunkhoz a jellemző, hogy tárgyi adományokat és felajánlásokat tudunk fogadni, de természetesen az önkéntes munka és a pénzbeli adományok is nagyon fontosak egy-egy lakás felújításánál.

Tudok-e bútort, használati tárgyakat felajánlani a Habitat lakásokhoz?

Mivel a lakásokba költöző családok átmeneti otthonokból érkeznek hozzánk, így sokszor nincs egy háztartás felszerelésére elég eszközük és bútoruk. Így bútorokat, alapfelszereltséghez szükséges eszközöket szívesen fogadunk. Ami fontos, hogy a családok ősszel és télen költöznek be, így jellemzően ez az az időszak, amikor a felajánlásokat fogadni tudjuk, mivel egy pici raktárunk van, illetve főleg Budapestről tudjuk őket elhozni. Ami még fontos szempont, az a bútorok állapota. Megköszönjük, ha olyan bútorokat ajánlanak fel nekünk, amiket a felajánló is szívesen fogadna. Felújításra szoruló vagy törött, már nem használható eszközök egy rászoruló családnak sem jelentenek segítséget.

Milyen szolgáltatásokra van szüksége a Habitatnak?

Amellett, hogy évente több száz önkéntes tölti nálunk a szabadidejét, hogy családok otthonában bontson, gipszkarton falat építsen vagy akár csempézzen, vannak olyan szolgáltatások amiket az építkezéseinken is szakemberek végeznek el. Ilyen lehet például a villanyszerelés a lakásainkban, a festés, de akár pro bono alapon tervrajzok készítése az átalakított lakásokhoz. Az építkezéseinkről, beköltöző ügyfeleinkről gyakran készítünk tartalmakat, fotós és videós összeállításokat, így ehhez is nagyon szívesen vesszük fotóművészek, videósok és kreatív szakemberek pro bono felajánlásait.

Megmaradt az építőanyag a lakásfelújításnál, oda tudom-e adni?

Gondban szoktunk lenni az építőanyagok felajánlásainál, mivel leginkább építkezésből kimaradt, új anyagokat tudunk mi is beépíteni, például a felszedett padló vagy már régebben megbontott de nem felhasznált festékkel sajnos mi sem tudunk dolgozni. Bár nem piaci alapon újítjuk fel a lakásainkat, de törekszünk a legmodernebb anyagok használatára és a legmagasabb színvonalú felújításra, hogy a beköltözőket egy igazi otthon várja.
Ehhez pedig fontos, hogy egységes és új anyagokkal dolgozzunk. Amit pedig fogadni tudunk, azok járólapok, fürdőszoba és konyhacsempék, falfesték, üvegyapot födémhez, illetve aljzat hőszigetelés és vízszigetelés. Az egységesség érdekében a csempe és a festés esetében is fontos, hogy több doboz csempbe, vagy 3-4 vödör festék az a mennyiség, amit fogadni tudunk.

Milyen más tárgyi adományok jöhetnek jól?

Példaként ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az Expodom által felajánlott, jóminőségű, gyorsan  összecsukható kerti pavilonért ami építkezéseinken az önkénteseinknek és munkatársainknak ad majd árnyékot a nap elől vagy éppen az esőtől védi majd őket. Futóversenyeken pedig a kitelepüléseinkhez jön majd jól, hogy egy könnyen hordozható, mobil kerti pavilonnal tudunk majd jelen lenni, ahol futónagyköveteink is
megpihenthetnek, frissítőt vehetnek majd.

Még egyszer nagy köszönet az Expodom Kft.-nek azért, hogy munkánkat a jövőben az általa felajánlott pavilon sátor segítségével tehetjük könnyebbé és eredményesebbé!

Tárgyi adományokkal, felajánlásokkal kapcsolatban pedig nagyon köszönjük, ha a [email protected] email címen vagy a +36 1 371 0606 telefonszámon kerestek mindet a jövőben is!

Kapcsolódó cikkek