fbpx

Tanulással jótékonykodtak a gödi szakközépiskolások

2019. július 11.

Nyolc szakközépiskolás diák végezte el sikeresen a Habitat for Humanity és a Saint-Gobain közös gipszkarton-fal építő tanfolyamát Rákospalotán. Két rászoruló családnak segítettek, miközben megtanulták a szárazépítés alapjait, és jól is érezték magukat. Többen már második éve dolgoztak velünk.

“Sok olyan újdonságot tanultam meg itt, amit eddig nem ismertem” – értékelte péntek délután a tanfolyamot az egyik résztvevő, Péter, a mellette ülő Samesz pedig hozzátette, az itteni élményei után elgondolkodott azon, hogy a kőművességet fogja második szakmának választani.

Négy diáknak már ismerős volt a Habitat, ők tavaly nyáron is részt vett egy tréningen, akkor a SZÉRA Családok Átmeneti Otthonát szigetelték le a legmodernebb hőszigetelési technológiával, most két rászoruló család leendő otthonának felújításába segítettek be. Csabi azt mondja, volt benne egy kis nosztalgia, amikor újra felvette a habitatos pólót, nem bánta meg, hogy idén is jelentkezett.

A hangulatra se volt panasz

A Habitat for Humanity a Saint-Gobainnal együttműködésben második alkalommal hirdetett meg szakképzést, az idei öt napos tréning során majdnem négyszáz négyzetméternyi gipszkarton-falat építettek fel a gödi Piarista Szakközépiskola diákjai. A Saint-Gobain az anyagi támogatáson túl szakemberrel is segítette a tréning létrejöttét, az első nap a vállalat szakértője tanította meg az elméleti alapokat a tanulóknak, majd a Habitat munkatársai koordinálták a munkát. A beszámolók szerint egész héten jó hangulat volt az építkezésen, többen is kiemelték a végén, hogy a munka mellett jutott idő a poénkodásra és a zene hallgatásra is. A nagyobb lakásba egy négygyermekes család költözik a felújítás után, a másikba egy kétgyermekes anyuka, ők jelenleg a családok átmeneti otthonában laknak.

Az itt megszerzett tudás segít az elhelyezkedésben

“Nagyon elégedettek vagyunk a munkátokkal. Azon kívül, hogy hasznos tudást kaptatok, jót is tettek, két nagyon szegény családnak segítettetek – dicsérte meg a diákokat Farkas Zoltán, a Habitat terepi projektmenedzsere. – Gondoljatok bele, hogy azok között a falak között fognak lakni, amin ti az elmúlt napokban dolgoztatok.”

Nagy Tibor, a szervezet építésvezetője pedig arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy érdemes magukat képezni, mert hatalmas munkaerőhiány van az építőiparban. “Kőkeményen kell dolgozni, de ha megvan az alaptudásotok és jó a hozzáállásotok, sok lehetőség van a szakmában” – mondta.

Nyolc diák kapott tanúsítványt a tanfolyam elvégzésről, amely sokat segíthet nekik a jövőbeni elhelyezkedésben. Az okleveleket Farkas Boglárka, a Habitat kommunikációs menedzsere és Györe Tamás, a Saint-Gobain Ecophon márkamenedzsere adta át a ház kertjében rendezett rögtönzött ünnepségen. Többen azt mondták, hogy jövőre is szívesen jönnének, ha lesz hasonló képzés.

Kapcsolódó cikkek