fbpx

Akiknek az otthonmaradás csak egy újabb krízis

2020. március 26.

A Habitat for Humanity nemzetközi igazgatója, Jonathan Reckford március 23-án hétfőn közleményben figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus járvány gazdasági következményei éppen azokat sújtják majd a legjobban, akiknek a lakhatás és a megélhetés eddig is küzdelmet jelentett. Ők azok, akiknek ezek után még jobban szüksége lesz a Habitat, illetve az önkéntesek, támogatók segítségére. A közlemény fordítása alább, eredeti nyelven pedig ezen a linken olvasható.

Minden egyes nap azon kapjuk magunkat, hogy igyekszünk a koronavírus (COVID-19) járvány elleni harc újabb intézkedéseihez igazodni. Világszerte mindenhol most a legfontosabb üzenet, ami elhangozhat, hogy „maradj otthon”! „Legyen az otthon menedéked!” Ez így helyes, és ha sikerül ellaposítani a járványgörbét, akkor együtt számtalan életet tudunk megmenteni.

Azonban a Habitat for Humanity-nél mindannyian tudjuk, hogy túl sok család számára az otthonmaradás nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. Ugyanazt a bizonytalanságot, amit sokan ezekben a napokban éreznek, ezek a családok egy életen, ha nem generációkon, keresztül érzik.

Míg sokak számára az „otthoni menedék” (shelter in place) kialakítása logisztikai kihívást és mentális felkészülést jelent, addig van, akiknek ez a helyzet pontosan azokat a körülményeit teszi még nehezebbé, amelyekkel amúgy is régóta küzd. Vannak otthonok, amelyek beázás vagy penész miatt eleve egészségtelenek. Vannak otthonok, amelyek eleve túlzsúfoltak, mert csak úgy tudja megengedni magának a család a bérleti díjat, vagy csak úgy tudnak spórolni, ha az egész kiterjedt család együtt lakik egy kis térben. Vannak otthonok, ahol csak nehézkesen vagy egyáltalán nincs vezetékes víz. Ezek olyan helyek, amelyek szolgálhatnak menedékként, de nem többként.

Míg sokak számára „előre bevásárolni abból, amire szükség lehet” csak egy frusztráló, fokcsikorgató élmény egy – átmenetileg – nem megfelelően felszerelt szupermarketben, ahol kényelmetlenül üresen tátonghatnak a polcok, addig vannak, akiket ez csak arra emlékeztet, milyen közel állnak amúgy is a pénzügyi összeomláshoz. Képzeljék el, hogy ezek a családok minden bevásárlás közben így érzik magukat – nem a tömeg, nem a sietség miatt, hanem mert minden egyes nap szörnyű döntéseket kell meghozniuk. Melyiket válasszák, hogy kifizethessék a lakásuk bérleti díját? Vásároljanak egészségesebb ételeket? Vagy váltsák ki a szükséges gyógyszereket? Esetleg tankolják meg a kocsit, ami segíthet az előbbi kettőben?

Amikor ilyen választás elé kerül az ember, nem nyerhet. Ahogy majd ennek a krízisnek a gazdasági következményei továbbgyűrűznek, ezek a családok lesznek azok, akiket a legkeményebben sújtanak majd. Mindig ők azok. Sőt, túl sok ember számára már el is kezdődött mindez, ahogy az üzletek elkezdtek bezárni, és az alkalmi munkából élők vagy az óradíj alapján fizetett emberek elveszítették a megélhetésüket.

Ezek azok a családok, akik számára a Habitat partner lehet a segítségnyújtásban. Minden korábbinál jobban szükségük lesz egy segítő kézre, amit megragadhatnak. Így a munkánk minden eddiginél inkább – ahogy a járványgörbe ellaposítása is – közös erőt igényel majd. Ön is segíthet nekünk, hogy segítsünk ezeknek a családoknak, ezeknek a közösségeknél, és hogy a saját környezetünket újjáépítsük. Erősebbre, szolidárisabbra és az önök támogatásával.

(Fotó: Unsplash)

Kapcsolódó cikkek