fbpx

Egy plusz szoba, egy kis remény

2020. március 12.

Roland és Borbála azért fordultak hozzánk pár hete, hogy segítsünk beteg kislányuk, Alisa és egészséges kisfiuk, a kisebbik Roland számára élhetőbb lakáskörülményeket kialakítani. Néhány beszélgetés után gyorsan kiderült, mindketten rengeteget tesznek azért, hogy a jelenlegi helyzetükön javítsanak, és a gyerekeiknek a lehetőségeikhez képest a legjobbat tudják biztosítani. Szükségük van azonban egy kis segítségre, amibe kapaszkodhatnak, és ami egy kis reményt jelenthet a továbbiakban. A Habitat for Humanity Magyarország Támasz programjába kerülve ez talán egy kicsit közelebb került hozzájuk.

A pár már nagyon fiatalon kénytelen volt a saját lábára állni: Rolandot nevelőszülők nevelték fel, Borbála pedig 7 testvérével és egyedülálló édesanyjával élt együtt. 17 évesen döntöttek úgy, hogy összeházasodnak, és saját életet kezdenek. 2012-ben költöztek Budapestre, ahol előbb Roland nevelőszüleivel együtt, majd később külön bérletek piaci alapon önkormányzati lakásokat, sokat költöztek. Mindkettőjüknek volt munkája, Roland pedig fiuk születése után sem hagyta abba a tanulmányait, ezalatt szerzett érettségi bizonyítványt.

A most 1,5 éves kislányuk, Alisa kis súllyal született, de akkor még nem gondoltak semmi rosszra. Körülbelül féléves korában merült fel először a gyanú, hogy nagyobb baj is lehet. Alisa súlyos ételintoleranciában szenved, a szervezete alig fogad be táplálékot. Hiába járt már rengeteg orvosnál a család, pontos diagnózist eddig még nem kaptak. Egyelőre annyi bizonyos csak, hogy Alisa kórképe igen ritka, és a nap 24 órájában intenzív ápolásra, folyamatos felügyeletre szorul. A szülők szeretnék maguk mellett, a családban tudni a gyermeküket, nem szívesen adnák a kislányt intézménybe.

A négyfős család eddig egy 21 négyzetméteres, egyetlen szobás, piaci albérletben lakott. Alisa betegsége azonban mostanra a bátyját is megviselte. A kis Roland egy újpesti általános iskolában zongora tagozatos, több különórára jár, és számos iskolai versenyen részt vesz, az iskola büszkeségének számít. Az utóbbi időben viszont romlani kezdett a teljesítménye.

Ezért Rolandék január végén igényeltek és kaptak az újpesti önkormányzattól egy 35 négyzetméteres szociális bérlakást, amit a Habitat az Erste Social Banking területének támogatásával, a Támasz program keretében segít lakhatóvá tenni az elektromos, gáz- és fűtési rendszerek, illetve a vízvezetékek ellenőrzésével, javításával. Emellett önkéntesek segítségével szeretnénk kifesteni a lakást, és kicserélni a padlóburkolatokat is.

Az új lakásban a kis Rolandnak külön szobája lehet, és a szülők megteremthetik azokat az alapvető, szükséges körülményeket, hogy Alisa megfelelő ápolásban részesüljön otthon, a saját családja körében.

Mindez a család számára csak egy első lépés, még vannak olyan berendezések, amelyek megkönnyítenék az életüket és kislányuk ápolását, ezek beszerzéséhez bármilyen segítséget szívesen fogadnak. Ha támogatni kívánja a családot, kérjük, forduljon hozzánk üzenetben az [email protected] email címen.

Kapcsolódó cikkek