fbpx

Lakhatási szemle – II. rész

2020. április 09.

Mivel az otthon és a lakhatás a járvány elleni védekezés frontvonalába került, a Habitat áprilistól szemlézi a lakhatással kapcsolatos híreket, szakmai és civil állásfoglalásokat. E heti összefoglalónk alább olvasható.

I. Szakmai és civil kezdeményezések:

1. Veszélybe került a lakhatásod? Itt megírhatod A Város Mindenkié Csoportnak: A koronavírus okozta gazdasági leállás következtében az országban rengetegen vesztették el a munkájukat, megélhetésüket. Ez sokaknak a lakhatását fenyegeti, ami a törlesztőrészlet, a lakbér vagy a rezsi fizetésének a lehetetlenségéből fakad. Az AVM ezért a múlt héten bemutatott petíciójához kapcsolódóan olyan történeteket vár, amelyek rámutatnak, hány embert érint ez a probléma, hány embernek van veszélyben lakhatása.

2. Irodalom és lakhatás: A Litera.hu irodalmi portál Kultúrháló c. sorozatában a héten az Utcáról Lakásba! Egyesület munkatársainak koronavírussal kapcsolatos naplóbejegyzései, gondolatai olvashatóak.

II. Sajtóhírek:

1. „A világjárvány segíthet megoldani a lakhatási válságot”: „Maradj otthon!” – ez most a koronavírus elleni küzdelem jelmondata világszerte. Azonban csak a társadalom egy kiváltságos részének védekezését segíti: azokét, akiknek így vagy úgy, de stabil a lakhatásuk. 1,8 milliárd ember a földön már most sem mondhatja ezt el magáról, ráadásul a járvány nyomán kibontakozó gazdasági válság azzal fenyeget, hogy újabb tömegek kerülnek utcára. A világjárvány azonban nem csak felszínre hozza a problémákat, a mostani helyzet felelős kezelése akár a társadalmat évek óta nyomasztó lakhatási válság feloldását is elhozhatja. Erről beszélt Leilani Farha, az ENSZ lakhatásügyi különleges jelentéstevője a 444-nek adott interjújában.

2. A járvány kihat az áramfogyasztásunkra is: A Magyar Villamos Rendszerirányító (MAVIR) oldalán nyilvánosan elérhető adatok alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója a járvány és a korlátozások miatt megváltozott villamosenergia-fogyasztást vizsgálta. Február utolsó hete és április között, 5 hét alatt fokozatosan, de lendületesen csökkent a fogyasztás, és láthatóan a kijárási korlátozás bevezetését követően vált ez a tendencia jelentőssé.

3. Bűnbakká válhatnak a hajléktalanok, pedig a koronavírus irtózatos csapást mérhet rájuk: „A koronavírus szempontjából talán a legsérülékenyebb társadalmi csoport, figyelembe véve az egészségügyi és a gazdasági szempontokat, épp a hajléktalanok” – így foglalja össze a 24.hu cikke a terepen és az ellátásban dolgozó szakemberek a véleményét, akiket arról kérdeztek, hogy a vírus okozta helyzet milyen hatással van a hajléktalanokra, valamint azokra a szervezetekre, amelyek segíteni próbálnak nekik.

4. Hogy telik a napom? Hajléktalan leszek, úgy néz ki: Nagyon változó, hogy kit hogyan érint a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság. Sokan kerültek egyik napról a másikra borzasztó anyagi helyzetbe. Sikeres vállalkozók függesztették fel a tevékenységüket, hogy aztán gyümölcsöt cipelve maradjanak talpon. Egyesek bezárják háromkor a boltjukat, és elfogja őket a düh, ha meglátják, hogy a szomszédos trafikban sörözve kvaterkáznak az emberek. És van olyan is, akinek már a barátai fizetik a lakbérét. Ezek mellett azonban néhány ágazat továbbra is stabilan működik, néhol még fizetésemelésre is futja. Az Index.hu olvasói levelekből készült összeállítása.

5. Lakásokba költöztetik a veszélyeztetett hajléktalanokat Budapesten: A megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket a fővárosban. Ennek érdekében a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik.

6. Elindult a lejtőn az albérletpiac: Az év eleji tetőzés után márciusban már egyértelműen a koronavírus okozta válság első jelei domináltak a budapesti albérleti piacon, írja közleményében a Rentingo.com. A bérbeadók kezdenek egymás alá kínálni, és a követelmények is egyre kedvezőbbek a bérlők számára: a tulajdonosok harmada már egy hónapos kaucióval is elégedett lenne. A rövid távra történő turisztikai célú lakáskiadás (pl. Airbnb, Booking.com) átmeneti leállása után hétről hétre egyre több jó minőségű, teljesen berendezett és prémium lokációban található ingatlan került a hosszú távú bérleti piacra.

7. Lakbérsztrájkok az Egyesült Államokban: A Mérce cikke az USA-ban, a járvány és gazdasági hatásai miatt elinduló lakbérsztrájkokat mutatja be. Ez egy alulról építkező közösségi érdekérvényesítés és tiltakozás egy speciális formája: bérlők nagyobb csoportja együttesen dönt a lakbér meg nem fizetése mellett, amíg a bérbeadó nem teljesíti bizonyos követeléseiket. A cikk szerzője azonban megjegyzi, a lakbérsztrájk intézménye Magyarországon feltehetően nem lenne működőképes megoldás, hiszen az főleg akkor használható, ha egyetlen nagy bérbeadóval szemben kell fellépni. Nálunk azonban ezek a hatalmas lakásügynökségek és/vagy több száz lakást bérbe adó nagyvállalatok kevéssé elterjedtek.

A szemlében összegyűjtött cikkek, kezdeményezések és állásfoglalások körképet kívánnak bemutatni a lakhatási kérdésekről a koronavírus járvány alatt. Ezek az anyagok ezért nem feltétlenül tükrözik a Habitat for Humanity Magyarország álláspontját.

(Fotó: Unsplash)

2020.04.09.

Kapcsolódó cikkek