fbpx

Lakhatási szemle IV.

2020. április 24.

Negyedik szemlénk a lakhatással kapcsolatos hírekről a koronavírus-járvány alatt.

I. A Habitat for Humanity Magyarország megjelenései a témában:

1. Több tízezer családnak választania kell, hogy éhezik, vagy áram nélkül marad: A Mérce cikke az előrefizetős mérőórát használók helyzetét térképezi fel, akiken nem segít a kikapcsolási moratórium. A Habitat és a Fényhozók Alapítvány álláspontja szerint nekik közvetlen segítségre lenne szükségük. Ennek eszköze lehet akár a korábban már bevált rezsiutalvány, vagy egy olyan egységes feltöltőkód kiadása az előrefizetős mérőórát használóknak, amivel biztosítható a szükséges energia a vírus idején külön feltöltőkód vásárlás nélkül is.

2. Több millióan nem tudják megfogadni a tanácsot, hogy költsenek kevesebbet a bevételeiknél: A HVG cikke arra mutat rá, hogy több százezer embert nem érnek el a kormány mentőintézkedései. Hiába van hiteltörlesztési és kilakoltatási moratórium, ha például albérletben élő emberek tömegeinek kell a lakástulajdonosukkal egyezkedniük. De a legszegényebbek közül is segítség nélkül maradnak azok a százezrek, akik előrefizetős mérőórát használnak, vagy akik uzsorahitelt vettek fel.

II. Szakmai és civil kezdeményezések:

1. Tájékoztató Az adósok védelmét szolgáló kormányzati intézkedésekről: A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a Kormány az adósok védelmében 2020. március 19-i hatállyal fizetési moratóriumot hirdetett és meghatározta, mekkora lehet fogyasztói hitelekre vonatkozó teljes hiteldíj mutató, vagyis a THM. A Magyar Helsinki Bizottság kérdések és válaszok formájában állított össze egy magyarázó, tájékoztató anyagot a rendelethez.

2. Kiállás a hajléktalan emberek mellett: A Város Mindenkié, az Utcajogász és az Utcáról Lakásba! Egyesület közösen áll ki a hajléktalan emberek mellett, akiket azért értek kritikák, mert kint vannak az utcán vagy a közparkokban. Közleményükben arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a hajléktalan emberek fokozott veszélynek vannak kitéve a járvány idején. Ebben a helyzetben minden olyan önkormányzati intézkedés, amely a tömeges szállások zsúfoltságának csökkentésére, az ott élők és dolgozók tesztelésére irányul, vagy egyszerűen emberségesebb bánásmódot követel a hatóságoktól nagyon sokat jelent azoknak, akiknek nincs fedél a fejük felett.

III. Sajtóhírek:

1. A járvány egyik tétje, hogy a spekuláció vagy a lakók érdekei győznek-e a lakáspiacon: A Mérce cikke a Szolidaritás a válságban című sorozat első része, amely a mostani válságot elemzi. A cikkek számos szervezet és aktivista kollektív munkájából állnak össze. Az első rész azt mutatja be, hogy a jelenlegi tudásunk szerint milyen hatással lehet a kibontakozó válság a lakhatásra, illetve, hogy milyen közösségi válaszok léteznek a felmerülő problémákra.

2. Feltöltőkártyás vízvétellel lehetne megoldani, hogy a mélyszegénységben élők is vízhez jussanak: A koronavírus-fertőzés kapcsán az egyik legtöbbször elhangzott tanács a rendszeres és alapos kézmosás, azonban az ország mélyszegénységben élő családjainak többségénél nincs víz, és több településen az önkormányzatok is elzáratták a közkutakat. Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke az Indexnek elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy senki se maradjon víz nélkül, ez ügyben egyeztetést kezdeményeztek a területileg illetékes szervekkel, és arra kérték a vízművet, hogy minden közkutat nyissanak meg, vizsgálják meg az ivóvíz minőségét, a vízműveknél pedig a kártyás fizetési rendszer bevezetését sürgetik.

3. Csökkenő lakáspiac: a bankok hitelezési kedvén is sok múlik: A koronavírus-járvány negatív hatásai miatt az idén mind a lakás-, mind a lakáshitelpiacon csökkenések várhatóak. A mostani kilátások szerint a lakásvásárláshoz kapcsolódó állami támogatások, valamint a lakáspiacon valószínűsíthető árcsökkenés valamelyest ellensúlyozhatják a hanyatlást.

4. Több mint kétszáz egészségügyi dolgozónak szereztek lakást a Facebookon: A Pihentesd a dokit! kezdeményezés – melynek célja, hogy egészségügyben dolgozóknak segítsen a munkahelyükhöz minél közelebb ingyenes lakhatást találni – egyszeri felajánlásból indult, és mára országossá nőtte ki magát. A jelenleg több mint 1800 taggal rendelkező Facebook-csoporton keresztül egy hónap alatt 215 orvost, ápolót és mentőst sikerült beköltöztetni. A legtöbb lakásfelajánlás a fővárosra koncentrálódik, de már Szegedről, Győrből, a Veszprémből és a Balaton környékéről, Sopronból, Kecskemétről és Miskolcról is érkeztek felajánlások. Vannak ugyanakkor olyan vidéki városok is, ahol még nagy szükség lenne a segítségre.

A szemlében összegyűjtött cikkek, kezdeményezések és állásfoglalások körképet kívánnak bemutatni a lakhatási kérdésekről a koronavírus járvány alatt. Ezek az anyagok ezért nem feltétlenül tükrözik a Habitat for Humanity Magyarország álláspontját.

2020.04.24.

Kapcsolódó cikkek