fbpx

Lakhatási szemle V.

2020. április 30.

A Habitat ötödik heti szemléje a lakhatással kapcsolatos hírekről a koronavírus-járvány alatt.

A Habitat for Humanity Magyarország petíciót indított, hogy senki ne maradjon energia nélkül a koronavírus-járvány miatt. Mivel most különösen fontos, hogy minden háztartásban legyen áram és gáz, ezért azt kérjük a kormánytól, hogy a járvány idejére biztosítson egy garantált energiamennyiséget minden fogyasztónak. Ennek egyszerű, már kipróbált eszköze lehet a minden háztartásnak eljuttatott rezsiutalvány vagy az eseti rezsicsökkentés, amit minden típusú fogyasztó igénybe tud venni, beleértve az előrefizetős mérőórát használókat is. Amilyen gyorsan csak lehetséges egyszeri, legalább 12.000 forintos rezsitámogatás kiutalását javasoljuk minden magyarországi fogyasztó számára.

A petíciót ezen az oldalon lehet aláríni: https://habitat.hu/sites/energiatmindenkinek/

Sajtóhírek:

1. Miért ilyen drága a lakhatás?: A Partizán adásában azokat a lakhatási modelleket mutatja be, ahol hosszú távon biztosított a megfizethető, jó minőségű lakhatás. Ezzel kapcsolatban Gulyás Márton beszélget Pósfai Zsuzsannával, a Periféria Központ kutatójával a hazánkban szinte teljes ismeretlen bérlői lakásszövetkezeti modellről.

2. Felforgatja a lakáspiacot a járvány: A világjárvány gazdasági hatásai és az általa okozott bizonytalanság miatt hirtelen zuhanás tapasztalható a lakáspiacon, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. A Takarék Index elemzői visszaesésre számítanak az újlakás-átadásokban az idei év első felében, de vélhetően a harmadik negyedévben is. Az elindított fejlesztések közül sok csúszni fog, új projektekbe pedig vélhetően nem kezdenek most a beruházók. Emellett a használt lakások piacán is visszalépnek az eladók a mostani bizonytalan időszakban. Visszaesik a kereslet is: a jövedelmek csökkenése már önmagában is ebbe az irányba hat, a bizonytalanság pedig tovább mérsékli a keresletet.

3. Lakbérsztrájkok szerveződnek több országban a jövedelem nélkül maradtak védelmében: Spanyolországtól az Egyesült Királyságon és Kanadán át az Egyesült Államokig sokasodnak az áprilisban indult lakbérsztrájkok. A cél a jövedelem nélkül maradtak összefogása, szolidaritás a rászorulókkal, hogy a főbérlőkkel és az állammal szemben erősebb pozícióból követeljenek védelmet. Főképp olyan hatósági politikákat, amelyek a lakhatást emberi jogként és nem piaci áruként fogják fel, és a válság terheit a nagy ingatlanbefektetők profitjára is kiterjesztik.

4. Boros Anita: A kormány a járványhelyzetben is támogatja az építőipart: Interjút adott az Origónak Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Az interjú során a portál járványhelyzet által előidézett építőipari folyamatokról és az erre adott kormányzati válaszokról kérdezte az államtitkárt.

5. Egyre vonzóbb a budapesti agglomeráció: Az év eleje óta a budapesti agglomeráció településein nőtt a legjelentősebben az ott élők száma, ez a költözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születéseket is magában foglalja, ez derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Az első három helyen Érd, Szigetszentmiklós és Veresegyház áll, az első tízben szerepel továbbá Dunaharaszti, Gyömrő, Nagytarcsa, Halásztelek, Délegyháza, Göd és Biatorbágy is. Az agglomerációs települések gyarapodásában szerepe van az utóbbi években látott lakásépítési boomnak és a budapesti árrobbanásnak is. Nagyon sokan vágtak bele ugyanis családi vagy ikerház építésébe a 2019 végén kifutó kedvezményes lakásépítési áfa, illetve az állami támogatások miatt

6. Mi lehet önerő egy lakásvásárlásnál?: Az Index.hu cikke azt járja körül, a MNB április 24-én kiadott körlevele alapján, mit is tekinthetnek a bankok önerőnek egy lakáshitel igénylésekor.

A szemlében összegyűjtött cikkek, kezdeményezések és állásfoglalások körképet kívánnak bemutatni a lakhatási kérdésekről a koronavírus járvány alatt. Ezek az anyagok ezért nem feltétlenül tükrözik a Habitat for Humanity Magyarország álláspontját.

Borítókép: Unsplash

2020.04.30.

Kapcsolódó cikkek