fbpx

Lakhatási szemle VI.

2020. május 08.

A Habitat hatodik heti szemléje a lakhatással kapcsolatos hírekről a koronavírus-járvány alatt.

Petíciók a lakhatásért:

1. Továbbra is alá lehet írni a Habitat for Humanity Magyarország petícióját amelyben azt kérjük a kormánytól, hogy a járvány idejére biztosítson egy garantált energiamennyiséget minden fogyasztónak. Ennek egyszerű, már kipróbált eszköze lehet az általunk javasolt egyszeri, legalább 12.000 forintos rezsitámogatás kiutalása minden fogyasztónak – amilyen gyorsan csak lehetséges. A petíció ezen az oldalon található: https://habitat.hu/sites/energiatmindenkinek/

2. A Habitat for Humanity nemzetközi szervezete petícióban fordul az Európai Unióhoz, hogy kiemelten foglalkozzon a következő években a megfizethető lakhatás kérdésével. Anélkül ugyanis, hogy most cselekednénk, várhatóan 2030-ra a világon minden 4. ember rossz lakáskörülmények között fog élni. A nemzetközi Habitat azt kéri az EU-tól, hogy

  • A 2021–27-es költségvetési időszakban legyen kiemelt kérdés a megfizethető lakhatás megteremtése, elsősorban a Globális Dél országaiban.
  • A megbetegedések elleni védekezés érdekében igyekezzünk elérni, hogy a vízhez és a higiéniai berendezésekhez minden rászoruló hozzáférjen, a nyomornegyedek korszerűsítése megvalósuljon, illetve az ezekre vonatkozó programok finanszírozása hatékonyabb legyen.
  • Az európai zöld megállapodás keretében hozzanak konkrét pénzügyi intézkedéseket az energiaszegénység elleni küzdelem kapcsán.

Sajtóhírek:

1. Akár 20 ezer forinttal csökkenhetett az átlagos bérleti díj Budapesten: A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, részben a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai alapján. A cég közleménye szerint a bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált.

2. Biztos már a lakáspiaci fordulat, esnek az árak: Megindult az árcsökkenés az ingatlanpiacon, a múlt év utolsó negyedében az előző három hónaphoz képest már esett az új és a használt lakások ára is a KSH és az Ingatlan.com adatai szerint. Ehhez jön majd még a járvány okozta keresletcsökkenés, hiszen ez még bőven a járvány előtti időszak adatait jelenti.

3. Meghosszabbított jogviszony az állami vagy önkormányzati bérleményeknél: Gulyás Gergely kormányszóvivő május 7-én más intézkedések mellett bejelentette, hogy a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodik a bérleti jogviszony az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok esetén akkor is, ha a bérleti jogviszony magánszeméllyel áll fenn.

4. Könnyebb lehet lakáshoz jutni a járvány után: A járvány a lakásvásárlás eddig ismert legfontosabb szempontjait is felülírhatja, a választáskor mostantól döntő lehet, hogy az új ingatlan beosztása mennyire támogatja az otthoni munkavégzést. A kényszerértékesítések az ingatlanárakra negatívan hatnak, de ilyen egyelőre nem érzékelhető, ugyanakkor idén már kevesebb új lakás épül.

5. Az ingatlanpiac és az építőipar is megszenvedi a koronavírust: Az ATV Start riportjában Benedikt Károly, a Duna House elemzője beszél az koronavírus ingatlanpiaci és építőipari hatásairól.

6. Az Airbnb előírja, hogyan kell kitakarítani a lakást: A koronavírus-járvány miatt a lakáskiadással foglalkozó Airbnb piaca is összeomlott. A járvány utáni időszakra készülve, és a vendégek bizalmának növelése érdekében a cég új takarítási protokollt vezet be, és a két kiadás közötti időszakot is szabályozza.

7. A budapesti Városházára fogadnak be hajléktalanokat a járvány idején: Csepel nem akart új hajléktalanszállót a járvány idejére, a főpolgármester úgy döntött, a fővárosi Városházára költözhetnek be azok a hajléktalanok, akik vállalják, hogy amíg tart a koronavírus-járvány, nem hagyják el az épületet.

8. Működött a szolidaritás, befogadták a kollégistákat: Háromszor annyian ajánlották fel a segítségüket a Fogadj be egy kollégistát! felhívásra, mint ahányan segítséget kértek a Hallgatói Szakszervezettől. A diákok nyári időszakban való lakhatása is kérdéses lehet: a legtöbben dolgoznak az egyetem mellett, és a kollégisták egy része nyáron is a kollégiumban szokott lakni.

9. „Ügyfeleink nagy része elvesztette a megélhetését” – házhoz és utcára viszik az adományokat a civilek: A 24.hu videójában azt mutatja be, hogy az Az Utcáról Lakásba Egyesület online bevásárlási akciót indított rászoruló családoknak, a Budapest Bike Maffia pedig az utcán élő hajléktalanokat keresi fel az adományokkal.

A szemlében összegyűjtött cikkek, kezdeményezések és állásfoglalások körképet kívánnak bemutatni a lakhatási kérdésekről a koronavírus járvány alatt. Ezek az anyagok ezért nem feltétlenül tükrözik a Habitat for Humanity Magyarország álláspontját.

Borítókép: Unsplash

2020.05.08.

Kapcsolódó cikkek