fbpx

Példaértékű közösségi összefogás egy kis faluban

2020. július 29.

2020. július 29.  – Kevés olyan összetartó kis közösség létezik ma, mint amilyen Vargán jött létre. A Baranya megyei falu lakosainak a Habitat for Humanity Magyarország termékadományokkal segít a házaikat felújítani. A segítség azonban a közösség nélkül nem lenne teljes, ezeket az anyagokat be is kell építeni. Ennek érdekében kivételes összefogással segítik egymást a szomszédok, hogy a program végére mintegy 2000 négyzetméternyi tetőfelület újulhasson meg a faluban.

Varga egy kis Baranya megyei település Dombóvár és Pécs között körülbelül félúton. Itt 14 lakóház újul meg a Habitat közreműködésével, valamint a Wienerberger Magyarország és az Erste Social Banking területe által támogatott Támasz programunk segítségével.

A szomszédos Ág községben futó hasonló Habitat-programot megismerve 2019-ben a Vargáért Egyesület vezetője, Lukácsné Lembach Anita kereste meg a Habitatot. A Wienerberger Magyarország ekkor már évek óta dolgozott a Habitattal nemzetközi partnerként, amelynek keretében a vállalat tetőcserép- és téglaadományokkal segítette a munkánkat. Ezt az együttműködést idén ráadásul a Támasz programunkon keresztül az Erste Social Banking területe is kiegészítette, így további három családnak fogunk tudni majd segíteni a tetőfelújításban.

A házak megtekintését és az igényfelmérést követően, valamint a helyiek hatékony koordinációjának köszönhetően nem is volt másra szükség, mint az építőanyagok szállításának megszervezésére, a többiről már gondoskodik a közösség.

Lukácsné Lembach Anita kezdeményezésére a program során támogatásban részesülő családok mind kiveszik a részüket a felújítással járó feladatokból. Az építőipari munka természetesen szakértő irányításával zajlik, azonban házról-házra haladnak, hogy a szomszédok közös erővel tudják segíteni egymást. Így nemcsak a lakóépületek állapota javul, hanem a faluközösség is rendkívüli módon megerősödik.

Az együttműködésnek köszönhetően szeptember végére a faluban közel 2000 négyzetméter tetőfelületet újítanak majd fel, a nyár folyamán pedig volt olyan hét, amikor három ház is el tudott készülni, mert a helyiek a szabadságot vettek ki a még hatékonyabb segítségnyújtás érdekében.

Alább láthatjátok a képeket a legújabb felújításokról:

 

Kapcsolódó cikkek