fbpx

Hogyan segít a Habitat az Ukrajnából menekülőknek?

2022. március 03.

A mostani háborús krízishelyzetben a Habitat for Humanity Magyarország, a nemzetközi Habitat szervezetek és munkatársaink is kiemelten fontosnak tartják, hogy minél többféle formában, hosszabb távon és akár közvetlenül is segítséget nyújtsunk az Ukrajnából menekülőknek. Mindeközben természetesen fennakadás nélkül dolgozunk lakhatási programjainkon és futó projektjeinken, hogy valóban mindenki számára elérhetőbbé váljon a méltó lakhatás.

Az Utcáról Lakásba! Egyesülettel, A Város Mindenkié csoporttal és az Utcajogász Egyesülettel március 4-én indítottunk közös projektünket, amely során szolidáris szállásfelajánlások közvetítésén dolgozunk. Olyan szolidáris lakhatást felajánlókat keresünk és kötünk össze az Ukrajnából menekülőkkel, akik 2 hét és 6 hónap közötti időtávra szállást tudnak biztosítani Budapesten és környékén. Részletek és szállásfelajánlás erre a linkre kattintva.

Február 27-én az egyik kisebb határátkelőhöz, Barabásra vittünk adományokat a Habitat munkatársai nevében. A nap folyamán pedig a határt gyalogosan átlépőknek segítettünk autóval bejutni a településen kialakított melegedőbe. Március 3-án szociális munkás csapatunk, önkéntesekkel kiegészülve, ismét a határnál segített. Az Esély Labor Egyesülettel együttműködve élelmiszer-adományt vittünk Tiszabecsre, Fehérgyarmatról pedig fuvarral segítettek menekülő diákoknak Budapestre jutni.

Szintén március 3-án 95 db egy, illetve kétszemélyes, felfújható matracot juttattunk el a határra a nemzetközi Habitat számára felajánlott adományokból, valamint a Katolikus Karitász helyi szervezetével együttműködve. Ezek a matracok az intézményes, civil szervezetek által felállított és működtetett átmeneti szállásokra kerültek, hogy egy picit kényelmesebbé tegyék ezt a nehéz időszakot mindazok számára, akik kimerülten és elcsigázva érkeznek a magyar határra.

Április folyamán két teljes kamionnyi adomány érkezett Budapestre a nemzetközi Habitaton keresztül, a Wayfair vállalattól. A dobozok 66 ágymatracot, 80 ágyat, 415 darab ágynemű szettet, plédet és lepedőt, 86 törölközőt és 1 hűtőszekrényt rejtettek, amelyek a Fővárosi Önkormányzat által működtetett átmeneti szállásokra kerülnek, hogy itt segítsék az Ukrajnából Magyarországra érkezők ellátását. Meriam és József szüleikkel nemrég érkeztek Budapestre, most az egyik átmeneti szálláson laknak. A gyerekek az elsők között voltak, akik elfoglalhatták ezeket az új ágyakat.

Fotó: Molnár Zsóka. 2022.04.22. – Habitat for Humanity Magyarország

Június 23-án ismét egy teljes kamionnyi adomány érkezett Budapestre a nemzetközi Habitaton keresztül, a Whirlpooltól. A dobozok 30 szárítási funkcióval is rendelkező mosógépet, 20 elöltöltős mosógépet, 10 szárítógépet, 10 mikrohullámú sütőt és 10 hűtőszekrényt rejtettek. Ezeket a háztartási gépeket szintén az Ukrajnából menekülő családok számára kialakított, ideiglenes szálláshelyeken helyezzük el, partnereink közreműködésével.

A Habitat logisztikai munkatársa lepakolja a Whirlpooltól érkezett adományokat. Budapest, 2022. június 23. Fotó: Molnár Zsóka

A bejegyzés folyamatosan frissül.

Kapcsolódó cikkek