fbpx

Nem szabálysértők, de hajléktalanok – komplex program kell a gondok enyhítésére

2012. november 23.

A Habitat szakemberei azt remélik, hogy a döntés lehetőséget ad a hajléktalanságot megelőző és abból kivezető komplex programok indítására.

A Habitat for Humanity Magyarország 2012 nyarán kiadott éves jelentése több strukturális problémára is rámutatott, amelyek Magyarországon tömegek lakhatását veszélyeztetik, s egy idő után lakásvesztéshez, hajléktalansághoz vezethetnek. Több százezer háztartás küzd közműtartozásokkal, az önkormányzati bérlőknek 30-40%-a tartozik lakbérrel. A közműtartozásosoknál alacsonyabb, de jelentős a 90 napon túli jelzáloghitel-tartozással rendelkező háztartások száma is. A lakhatási és egyéb támogatások nem garantálják kellően a lakhatás biztonságát, és nem biztosítják a hajléktalanságból való kikerülés reális esélyét, az adósságkezelés rendszere szisztematikusan nem ér el rászoruló háztartásokat. Óvatos becslések szerint körülbelül 300 ezer háztartás élethelyzete tenné indokolttá, hogy szociális bérlakásban éljen, miközben az önkormányzatok mindössze 120 ezer, sokszor nagyon rossz állapotú lakást üzemeltetnek bérlakásként.

A Habitat for Humanity Magyarország úgy véli: az AB döntés lehetőséget ad arra, hogy a lakhatási és szociálpolitika a komplex megoldások irányába mozduljon el. Lehetőséget ad a hajléktalanságból való kivezetést célzó több komponensű programok indítására, a hajléktalan emberek önálló lakhatását segítő támogatások biztosítására. Emellett fontos a hajléktalanság megelőzését szolgáló eszköztár bővítése is.

A hajléktalanság megelőzését szolgálja többek között a Habitat for Humanity Magyarország és a Városkutatás Kft. Szociális Lakásügynökség koncepciója, amely a már meglévő lakásállomány hasznosításával bővíti a szociális bérlakások számát. A rendszer garanciát nyújtana a bérbeadónak a bérleti díj beszedésére, a lakás minőségének megőrzésére. A bérlőknek biztosítaná a lakásbérlet átláthatóságát és lakbértámogatást adna. A Habitat for Humanity Magyarország és a Városkutatás Kft. idén nyáron támogatást kapott az Open Society Institute-tól a Szociális Lakásügynökség modellprogram kidolgozására. A projekt során felmérik a jelenlegi szociális bérlakáshelyzetet, javaslatot dolgoznak ki egy hatékonyabb működési modellre.

Kapcsolódó cikkek