fbpx

Elindultak az önkéntes építkezések Vác környékén

2013. március 14.

A Nógrád megyei Berkenyén élő Judit özvegyasszony. Fiával ketten apránként próbálják befejezni félkész házukat. Olyan magasak a költségek, hogy nem tudják kifűteni a házat. Ők az első segített család a Habitat for Humanity Magyarország önkéntes programjában. Március 11-től 14-ig 18 amerikai önkéntes dolgozik Berkenyén, ahol a Habitat munkatársainak vezetésével hőszigetelik Juditék házát, ezzel jelentősen csökkentve fűtési költségeiket.

Az előző évben 598 ezer háztartás nem tudta megfelelően fűteni otthonát. A KSH legfrissebb adatai szerint ez a probléma több mint 1,4 millió embert érintett. A Habitat for Humanity Magyarország előző évi országjelentése arról számolt be, hogy a lakhatási költségek (rezsi, lakbér) a háztartások harmadánál elérik vagy meghaladják a bevételeik 40 százalékát. Ők a jövedelmükhöz képest olyan sokat költenek lakhatásra, ami már az alapszükségletek kielégítését veszélyezteti.

A Habitat for Humanity Magyarország szerint az alacsony jövedelműeket sújtó magas közüzemi költségek jelentősen csökkenthetők utólagos hőszigeteléssel, a hőszigetelés támogatásával. A nehezebb lakáskörülmények között élők számára pedig a szociális bérlakások számának növelése jelenthetne megoldást. A szervezet a lakáspolitikai javaslatok mellett támogatók segítségével gyakorlati segítséget is nyújt rászoruló családok számára.

„A márciusban kezdődő önkéntes építkezéseinken támogatók és önkéntesek segítségével energiatakarékosságot célzó felújításokat végzünk három Vác környéki család számára. Mi nem egyszerűen a felújításban segítünk, hanem abban is támogatjuk a családokat, hogy képesek legyenek önállóan pénzt megtakarítani, és elvégezni egyszerűbb korszerűsítési munkákat.” – mondta el Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója. A családok ugyanis a megállapodásnak megfelelően, erejükhöz mérten törlesztik a felújítás költségeinek egy részét, és részt vesznek a felújításban is.

Az önkéntes építkezések következő állomása Dunakeszi lesz, ahol egy négy gyermekét egyedül nevelő tanítónőnél végeznek felújítást az önkéntesek, majd Nagymaroson egy nagy család házát korszerűsítik. A szervezet most is keresi az adományozókat és önkénteseket, hogy tovább folytathassák a családok számára végzett felújításokat. Ezen kívül energiatakarékossági és háztartásgazdálkodási képzéseiken a lakhatási költségek csökkentésében segítik a családokat.

Kapcsolódó cikkek