fbpx

Újabb nehéz helyzetű családok házait szigeteli a Habitat

2013. június 14.

Két nehéz helyzetben lévő család otthonának korszerűsítését kezdi meg a Habitat for Humanity Magyarország önkéntesek segítségével június 14-én Dunakeszin. Egyikük a hiányos szigetelés miatt alig tudja kifűteni a házát, a másik családnak pedig a rossz tető okoz gondot. Márciusban Berkenyén indult el a Habitat 2013-as önkéntes programja, melyet júniusban Dunakeszin folytatnak. A szervezet a lakáspolitikai javaslatok mellett igyekszik gyakorlati segítséget is nyújtani a lakhatási problémák csökkentése érdekében.

Idén márciusban indult el a Habitat for Humanity önkéntes programja, amelynek keretében rászoruló családok otthonaiban végeznek korszerűsítési, elsősorban hőszigetelési munkákat. A családok nemcsak ebben kapnak segítséget a szervezettől, hanem abban is támogatják őket, hogy képesek legyenek önállóan pénzt megtakarítani, és elvégezni egyszerűbb korszerűsítési munkákat. Ugyanis a megállapodásnak megfelelően, erejükhöz mérten törlesztik a felújítás költségeinek egy részét, és részt vesznek a felújításban is. A program első felében a Berkenyén élő Judit házát hőszigetelték összesen 92 önkéntes dolgozott Berkenyén, 13 munkanapon át márciustól májusig. Júniusban Dunakeszin két családnál kezdik meg a munkálatokat.

Az egyik segített család családfője Zsófia elvált, egyedül neveli négy gyermekét: Kingát (13), Piroskát (10) és Botondot (9), akik a saját gyermekei és Hangát (3), akit a kislány édesanyjának halála után vett magához. Zsófia délutánonként hittant tanít, ebből tartja el családját. Házuk nincs szigetelve, gázkazánnal fűtik, amiért havi 45 000 forint átalánydíjat fizetnek. Gyakran késedelembe esnek, időnként lekapacsolják őket a szolgáltatásról.

Mihály és Ildikó családja igazi többgenerációs nagycsalád, 16-an élnek három szobában. A munkaképes felnőttek közmunkából, gyümölcsszedésből élnek, baromfiudvart, kiskertet tartanak fenn. A házuk tetejét javítják az önkéntesek, mert az állapota már a ház épségét veszélyezteti, továbbá ablakot tesznek egy ablaktalan helyiségbe.

A Habitat for Humanity Magyarország nemrég kiadott Lakhatási Jelentése arról számolt be, hogy előző évben a lakosság 27 százaléka nem tudta megfelelően fűteni otthonát. A lakhatási költségek kifizetése egyre több embernek jelent gondot. A közműhátralékokat felhalmozók száma 2009 és 2012 között 130 ezerről 172 ezerre nőtt.

A Habitat for Humanity Magyarország szerint a magas közüzemi költségek jelentősen csökkenthetők utólagos hőszigeteléssel, a hőszigetelés támogatásával. A szervezet a gyakorlati segítségnyújtáson kívül lakáspolitikai javaslatokat fogalmaz meg a mindenkori kormányzat számára.

Az önkéntes építkezések következő állomása Nagymaros lesz. A szervezet most is keresi az adományozókat és önkénteseket, hogy tovább folytathassák a felújításokat.

Kapcsolódó cikkek