fbpx

A lakáspolitika nem éri el a szegényeket! – Lakhatási Világnap

2013. október 09.

Magyarországon ma több százezer család számára kielégíthetetlenek az olyan alapvető szükségletek, mint a fűtött lakás vagy a vezetékes ivóvíz. Több százezerre tehető azoknak a családoknak a száma is, akiknek lakhatása bizonytalanná vált a közműtartozások miatt. Miközben a lakhatási témák a közbeszéd középpontjában állnak, a lakáspolitikai intézkedések egyelőre épp a legszegényebbeket nem érik el. Erre hívta fel a figyelmet az ENSZ Lakhatási Világnapon a Habitat for Humanity Magyarország.

A szervezet lakhatási jelentése szerint jelenleg a családok 20 százalékához nem jut el a vezetékes gáz, 200 ezer család komfort nélküli lakásban él, a falvakban élő családok közül pedig minden tizediknél nincs vezetékes víz. A minőségi problémák mellett a legnagyobb gondot a megfizethetőség okozza. 170 ezernél is több család tartozik több mint egy éve a közműszolgáltatóknak, azok a családok pedig, akik három hónapon túli rezsitartozást halmoztak fel, négyszázezernél is többen vannak. A magas költségek és a lakások rossz minősége együttesen okozza, hogy a családok harmada nem tudja télen megfelelően befűteni a lakását.

A lakhatáshoz kapcsolódó szakpolitikai intézkedések a lakhatási szegénység által leginkább érintett csoportokat nem érik el. Számukra sem a devizahitelek kivezetése, sem a rezsicsökkentés, sem az árfolyamgát nem jelent segítséget. A rezsihátralékosokat segítő adósságkezelés pedig csak a települések 5 százalékában elérhető.

A Habitat for Humanity Magyarország a szegényeket is elérő, igazságos lakáspolitika megteremtéséért dolgozik. Azzal, hogy a méltó és méltatlan lakhatási körülményeket jelképező installációt állítottunk fel a budapesti Blaha Lujza téren, melyre a „Tűz. Víz. Otthon.” hívószavakat írtuk, azokra a családokra szeretnénk felhívni a figyelmet, akik számára a tiszta víz és a meleg otthon nem elérhető – mondta el Szekér András, a szervezet igazgatója.

A Lakhatási Világnap alkalmából tartott demonstrációt követően a Habitat for Humanity Magyarország 17 órától budapesti Corvintetőre várta mindazokat, akiket érdekelnek a civil szervezetek rászoruló családok lakhatási körülményeit javító, innovatív programjai. Az est vendégei voltak: Bódis Kriszta (Van Helyed Alapítvány), Béres Tibor (Autonómia Alapítvány), Feldmár Nóra (Igazgyöngy Alapítvány), Major Gábor (Máltai Szeretetszolgálat) és Szekér András (Habitat for Humanity Magyarország). A beszélgetés házigazdája Bombera Krisztina volt. A beszélgetés után felléptek a slam poetry magyar sztárjai, a társadalmi érzékenységükről, rímbe szedett rendszerkritikáikról híres Színész Bob, Saiid és Molnár Péter.

Kapcsolódó cikkek