fbpx

Mélyszegénységben élők otthonainak felújításában segít a Prezi

2014. január 10.

A tavalyi közös munka után idén is hozzájárul a lakhatási szegénység csökkentéséhez a Prezi. A Habitat for Humanityvel, a Bagázs Egyesülettel és a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók SZövetségével közösen ezúttal Mátraverebélyen, Bátonyterenyén és Bagon önkénteskedik a világkarriert befutott prezentációs programot fejlesztő vállalkozás. Az együttműködés keretében mélyszegénységben élők otthonain végeznek műszaki felmérést, tanácsadást, majd a nyár folyamán házakat újítanak fel. A Prezi egyben segíti a Habitat Pont, azaz az első magyar építőanyag adománybank beindítását is.

2013-ban a Pest megyei Bagon végeztek lakásfelújítási munkálatokat a Prezi munkatársai. Az együttműködést és az önkéntes munkát idén is folytatják. A közös munka január 9-én indult három helyszínen: Bátonyterenyén és Mátraverebélyen a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségével, továbbá Bagon a Bagázs Egyesülettel együttműködve. Mindhárom településen az a cél, hogy javítsanak a mélyszegénységben élő emberek lakhatási körülményein. Többek között ezeken a településeken kezdte meg a Habitat Pont, azaz az első magyar építőanyag adománybank beindítását a Habitat for Humanity. Így a Prezi csapata önkéntes munkájával ennek a programnak az előrehaladását is segíti.

Az első, január 9-i önkéntes napon a Prezi 170 önkéntese dolgozik. Egyik csoportjuk a Habitat útmutatásainak megfelelően felméri a Mátraverebélyen, mélyszegénységben élők otthonainak állapotát. A családokkal együtt felújítási tervet és költségvetést készítenek, ami a tavasztól – többek között a Prezi segítségével zajló – felújítási munkálatokhoz teremti meg a kiindulási alapot.

Szintén a januári önkéntes napon kezdik meg Bátonyterenyén egy szerszámkölcsönző kialakítását. A kölcsönző a Habitat Pont program részeként segít az ott élőknek, hogy saját maguk is javíthassanak lakásaik állapotán. A településen a Habitattal együtt a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége egy komplex telepi program keretében dolgozik a családok helyzetének javításán. A harmadik csoport Bagon a Bagázs Egyesülettel közösen végez lakásfelújításokat. A Bagázs Egyesület és a Habitat for Humanity Bagon indították el a Habitat Pont programot. A program kulcs eleme, hogy nemcsak a lakhatási problémákat igyekszik csökkenteni, hanem a szegregált közösségekben élők együttműködési, érdekérvényesítő képességeit is javítja. A Prezi ehhez is hozzájárul: közös főzéssel, rajzolással és utcatáblákkal visz vidámságot a településekre.Az önkéntes csapat nyáron tér vissza, akkor a családok házainak felújításával folytatják majd a munkát.

A Habitat Pont programot tavaly indította el a Habitat for Humanity a Bagázzsal karöltve a Pest megyei Bagon. Mélyszegénységben élő családokat segítenek tanácsadással, szerszámkölcsönzéssel és közösségépítéssel abban, hogy önállóan, de egymást is segítve képesek legyenek javítani lakhatási körülményeiken. Emellett a Habitat Pont megmaradt vagy bontott építőanyagokat gyűjt össze és juttat el nagyon olcsón a rászorulóknak. Azaz a szolgáltatások ingyenesek, az építőanyagok pedig nagyon olcsók. Ráadásul az árak még tovább csökkenthetők: a Habitat Pont további kedvezményekkel jutalmazza a közösségért végzett munkát. A fizetési kötelezettség elsősorban a családok felelősségérzetét növeli, továbbá a program fenntarthatóságát biztosítja. A Habitat Pont idén kezdi meg működését Mátraverebélyen és Bátonyterenyén is.

Kapcsolódó cikkek