fbpx

Pénzügyi tervezésben és szervezetfejlesztésben nyújt segítséget a KPMG

2014. február 20.

A KPMG magyarországi irodája 2009-ben azzal a céllal indította el a „Felelős Társadalomért Program” címet viselő társadalmi befektetési programját, hogy segítse az oktatás és egészségügy területén működő, közhasznú szervezeteket működésük fenntarthatóságában, átláthatóságának és hatékonyágának fejlesztésében. A KPMG non-profit szervezeteknek és az idei évtől társadalmi vállalkozásoknak is kínál pro bono szakmai támogatást, működési költségek fedezésére fordítható pénzadományt, valamint lecserélt számítógépeket.

„Több mint 70 pályázat érkezett az idei felhívásunkra, a civil szervezetek és társadalmi vállalkozások idén főként a KPMG Akadémia által nyújtott képzések és üzletihatékonyság-fejlesztési megoldásaink iránt érdeklődtek. Ebből is látható, hogy a szervezetek nyitottak a tanulásra, fejlődésre, és úgy látják, hogy a KPMG ebben nagy segítséget tud nyújtani számunkra”– mondta Szabó István, a KPMG vállalati felelősségvállalási menedzsere.

„A kiválasztási szempontok között idén még nagyobb hangsúlyt kapott az innováció és a multiplikátor-hatás. Bízunk abban, hogy az általunk támogatott szervezetek által javul a magyar fiatalok körében a vállalkozókészség, egyre többen indítanak sikeres társadalmi vállalkozást, és széles társadalmi rétegek számára javulhatnak a lakhatási körülmények és élhetnek kiegyensúlyozott, teljes életet” – tette hozzá Szabó István.

„A program fenntarthatóságának alapja a KPMG-s vezetők és munkatársak személyes elköteleződése és támogatása. A pro bono munka során javulhat az egyes szakterületek közötti együttműködés, információ- és tudásmegosztás. Munkatársi szinten pedig fejleszthetőek a technikai, módszertani, projektvezetési és az úgynevezett soft skillek. Programunkkal arra szeretnénk bíztatni mind a szervezeteket, mind pedig a vállalatokat, hogy támogatás esetén tudástranszferben is gondolkozzanak, mert ez mindkét félnek hasznos és olykor ez legalább akkora értéket képvisel, mint egy klasszikus pénzadomány.” – hangsúlyozta Szabó.

„A Habitat for Humanity Magyarország idén teljesen megújult stratégiát vezet be, melynek célja, hogy a méltó lakhatás, a befogadó és igazságos lakáspolitika ügyének a lehető legtöbb szövetségest és támogatót nyerjük meg – mondta el Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója. A KPMG tanácsadási tevékenysége abban fog segíteni, hogy az új stratégiánkból kézzelfogható cselekvési tervet készítsünk, illetve annak a megvalósulását módszeresen tudjuk ellenőrizni. A Habitat álma egy olyan befogadó társadalom, amelyben a lakhatás nem akadályozza, hanem segíti a szegények felzárkózását és az emberi méltóság érvényesülését. A KPMG segítségével fel tudjuk vázolni azokat konkrét lépéseket, amelyek ennek az álomnak a megvalósulásához vezetnek.”

A beérkezett pályázatokat objektív kritériumok mentén a KPMG munkatársai értékelték, pontozták, majd a 6 legtöbb pontot szerző szervezethez el is látogattak. A látogatás célja a kölcsönös megismerkedés, az igények és lehetőség megismerése és közelítése volt. A 4 kedvezményezett szervezetről végül az értékelésben önkéntesen résztvevő munkatársak konszenzussal döntöttek.

A KPMG értelmezésében a vállalatok társadalmi felelősségvállalása (CSR) akkor hatékony, ha az szoros kapcsolatban áll a vállalat alaptevékenységével, azzal segít, amiben a legerősebb kompetenciákkal rendelkezik. A KPMG esetében ez elsődlegesen a könyvvizsgálat, adótanácsadás és üzleti tanácsadás. Fontos szempont továbbá a munkatársak aktív bevonása és mozgósítása.

Forrás: a KPMG videója.

Kapcsolódó cikkek