fbpx

Állásfoglalásunk a kunyhóbontásokról

2014. március 07.

Aki közterületen, kunyhóban él, az kiszolgáltatott, bizonytalan helyzetben tölti mindennapjait, , viszont olyan személyes teret tud teremteni, ahol együtt élhet a társával. Ma a rendőrség elkezdte elbontani a kunyhókat. Az intézkedés nyomán több száz ember veszítheti el a hajlékát.

A

kép a zuglói kunyhóbontáskor készült. Forrása: itt.

A Habitat for Humanity Magyarország azért dolgozik, hogy mindenki méltó otthonban élhessen. Álláspontunk szerint – az Alaptörvényben megfogalmazottakkal összhangban – hazánknak törekednie kell arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit mindenki számára biztosítsa. A közterület-használattal kapcsolatos problémákra valóban megoldást kell keresni, azonban ennek során az elesett emberek érdekeit és megsegítését kiemelten kell kezelni. A hajléktalanság elsősorban szociális probléma, melyet nem old meg, ha elbontásra kerülnek a közterületen, engedély nélkül felépített kunyhók.

A közterületen élőknek esélyt kell kapniuk az önálló lakhatásra, amelyhez olyan megoldásokra van szükség, amelyek megfelelő és fenntartható lakhatást biztosítanak a kunyhókban élőknek. Például az amerikai Housing First (elsőként lakhatást) módszer mintájára a Habitat for Humanity Magyarország jelenleg Budapesten több olyan családon segít, akiknek kunyhóját megrongálta vagy elsodorta a 2013-as árvíz. Ők várhatóan tavasszal önkormányzati bérlakásba költözhetnek, ahol lehetőségük lesz megteremteni maguknak az önálló lakhatás feltételeit.

Akinek elbontják a kunyhóját, mindenét elveszíti. Rosszabb helyzetbe kerülhet, mint amiben eddig volt. A Habitat for Humanity Magyarország hisz az önkormányzatok, a szociális intézmények és a civil szervezetek összefogásában, abban, hogy a gondosan megtervezett, közös cselekvés a kunyhóban élőket méltó otthonhoz segítheti. Ám az is meggyőződésünk, hogy átfogó megoldást csak a lakásvesztés megelőzésére képes, a hajléktalanságból kiutat mutató lakáspolitika jelentene.

Kapcsolódó cikkek
Vigyázat, megtévesztés!

Vigyázat, megtévesztés!

Bejelentést kaptunk, hogy a Gondoskodó anya és az Anyaság alapjai nevű Facebook/Instagram-oldal jogtalanul használja a nevünket egy promóciónál, ahol azt állítja, mi és a Chicco cég nyereményjáték keretében ingyenesen kínálunk...