fbpx

Mélyszegénységben élőket segítünk jobb otthonhoz

2014. május 08.

A program ahhoz nyújt segítséget, hogy a családok magukat és egymást is segítve javítsanak otthonaik állapotán. A tavaszi időszakban kezdődő tetőjavításokon, nyílászáró cseréken, kéményépítéseken túl most egy hagyományos házfelújítási technikát, a sártapasztás módszerét is újra tanulhatták a családok. A HabitatPontokat a Pest megyei Bagon a Bagázs Egyesülettel, a Baranya megyei Ágon pedig a Köz-Tér-Háló egyesülettel közösen indította el a Habitat for Humanity Magyarország.

Hagyományos házfelújítási technika, a sártapasztás módszerének újratanulásával kezdődtek meg a HabitatPont program idei munkálatai. A Habitat for Humanity Magyarország és a Bagázs Egyesület a Pest megyei Bagon mutatták be a módszert, és nyújtottak segítséget a sártapasztás újra tanításával a mélyszegénységben élő családoknak otthonaik felújításában. A korábban ismert és népszerű technológiát mára a többség elfelejtette, és a házak természetes öregedése nehéz feladatot állít, különösen a szegény családok elé. Ezért döntött úgy a két szervezet, hogy megrendezik a hagyományos, sarazásos technikát felelevenítő eseményt Bagon. A szervezetek munkatársai a családokkal közösen tanulják a sarazást. A módszert később a családok saját maguk is alkalmazni tudják majd.

Az akció a HabitatPont program része, mely adományokból származó, nagyon olcsó építőanyagot juttat a mélyszegénységben élő családoknak. A családok szerszámokat kölcsönözhetnek és szaktanácsot is kapnak, hogy házaikat saját kezűleg felújíthassák. Egymást segítő, önkéntes munkájukat pedig további kedvezményekkel jutalmazza a program. A HabitatPont egyben az első magyar Építőanyag Adománybank, ami a megmaradt vagy bontott építőanyagokat gyűjti össze – magán és vállalati adományozóktól, építőanyag gyártóktól és forgalmazóktól – és hasznosítja újra úgy, hogy a mélyszegénységben élő családoknak juttatja el. Előző évben fektettük le az alapjait komplex lakhatási programunknak, mely a "ne halat adj, hanem hálót" elvére épül. A HabitatPont olcsó építőanyagot, szaktudást és szerszámokat bocsát a mélyszegénységben élő családok rendelkezésére, majd arra ösztönzi őket, hogy magukat és egymást segítve javítsanak lakhatási körülményeiken. – mondta el Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

A program jelenleg Bagon és Ágon indult el, de Bátonyterenyén és Mátraverebélyen is zajlanak az előkészületek. A HabitatPont programot elsősorban szegregált, vidéki településeken élő, hátrányos helyzetű családok számára dolgozta ki a Habitat for Humanity Magyarország. Olyan településeken indulhat el, ahol már jelen lévő, közösségbe beágyazott civil szervezet segíti a munkát. Az általuk megalapozott kapcsolatrendszerre és a feléjük meglévő bizalomra építve lehet elérni a közösség tagjait és meggyőzni őket a HabitatPont előnyeiről.

A HabitatPont program megvalósulását az Unicredit Foundation és a KPMG Hungária Kft. támogatja.

Kapcsolódó cikkek