fbpx

Otthonokat építünk!

2015. június 06.

Elsőként Lakhatást! Program

2015 –16-os programunkban példaértékű vállalati, non-profit és önkormányzati összefogással, tíz utcán élő hajléktalan családnak teremtünk otthont használaton kívüli bérlakások felújításával a következő két évben. Az első lépcsőben, 2015-ben az ingatlanokat a részt vevő önkormányzatok – Újpest és Kőbánya – biztosítja, a felújítási munkálatokat pedig – a Saint-Gobain Initiatives Foundation támogatásával és a francia Abbé Pierre Alapítvány segítségével – a Habitat for Humanity csapata végzi.

Újpesten Berki Krisztián is velünk építkezik

Krisztián áprilisban mutatkozott be a nyilvánosság előtt mint az Elsőként lakhatást! program nagykövete. „Senki nem érdemel olyan büntetést, hogy utcán éljen!” jelentette ki egy beszélgetésünk alkalmával. Nyáron nem csak nagykövetként tesz majd azért, hogy három újpesti lakásba hajléktalan emberek költözhessenek, hanem ő maga is kalapácsot és vésőt fog, így segít méltó és megfizethető otthont teremteni ügyfeleink számára. Újpesten a Twist Olivér Alapítvány segít nekünk megtalálni a programunk hajléktalan résztvevőit.

Májusban 16 kanadai önkéntes segítségével kezdtük el a két kőbányai bérlakás felújítását. A munkát bontással kezdtük, mert fontosnak tartjuk, hogy ezek a lakások ne csak esztétikailag újuljanak meg, hanem minőségi építőanyagok felhasználásával, korszerű szigeteléssel hosszútávon is megfizethető lakhatást biztosítsanak ügyfeleink számára. Kőbányai munkánkat helyi partnerünk, az Utcáról Lakásba! Egyesület segítségével végezzük .

Pista, a zuglóiak szeretett hajléktalan sorsú ezermestere

Elkészült az új járda és a lábazat javítása! Pista 15 év hajléktalanság után lelt otthonra tavaly ősszel Zuglóban, a környékbeliek összefogásának, az önkormányzat együttműködésének és a Habitat felújítási munkájának köszönhetően . A betonozási és vakolási munkákra most került sor. A felújítási munkát az Adjuk össze kampányból befolyt összegből finanszíroztuk. Ezúton is hálásan köszönjük a felajánlók segítségét!

Önkéntes munka HabitatPont programunkban

Mátraverebélyen és Bagon ismét elindult programunk, melynek célja, hogy mélyszegénységben élő családok közösségi összefogással, a Habitat által biztosított szaktudással és szerszámokkal saját maguk tudjanak javítani otthonaik állapotán. Mátraverebélyen 30 család jelentkezett a programra, Bagon 16 családdal indult el az idei munka. A résztvevők április óta rendszeresen önkéntes munkát végeznek és ezzel gyűjtik a kedvezményes vásárlásra jogosító pontokat. Idén az alábbi csomagokból választhatnak a családok: -nyílászáró csere – -tetőjavítás – kéményjavítás – kerítés építés – kályha – betonozási munkák A cél, hogy télre kifűthető és biztonságos legyen a résztvevők otthona és annak környéke.

Tapassz velünk!

Vályogházak szigetelésének hagyományos módját adjuk át pár napos akció keretében júniusban a Tolna megyei Kisvelykén. A Tapassz Velünk! elnevezésű projektet az Autonómia Alapítvány hívta életre, a Habitat for Humanity pedig szaktudással és szerszámokkal biztosítja a képzés sikerét.

A projekt céljai: – A résztvevő családok lakhatási körülményeinek javítása. – A közvélemény figyelmének felhívása a vályogházak helyreállításának lehetőségére és fontosságára. Energia-hatékony építészeti megoldások bemutatása, népszerűsítése. – Közösségformálás, társadalmi szolidaritás. – A különböző körülmények között élőknek lehetőséget biztosítani közvetlen találkozásra, közös munkára. – A vályogépítészet alapjainak bemutatása.

Szakpolitikai érdekérvényesítés Azért dolgozunk, hogy mindenkinek, így lakhatási szegénységben élő 1,5 millió embernek is méltó lakhatása legyen. Ennek érdekében idén eddig három témakörben tettünk javaslatokat :

– a lakásfenntartási támogatás megszűnését és a segélyezési rendszer átalakítását közleményben bíráltuk;

– a készülő magáncsőddel kapcsolatban közleményt írtunk a hiányosságairól;

– részt veszünk a  „Civilek a költségvetésről” ‪ projektben, melynek célja, hogy a lehető legtöbb döntéshozóhoz és választópolgárhoz eljusson a résztvevő civilszervezetek szakmai véleménye a kormány 2016. évi költségvetési törvényjavaslatáról, és így befolyásolja  annak végleges tartalmát. Fő üzenetünk, hogy az új költségvetés a lakástulajdon szerzés helyett a bérlést ösztönző tételeket, és szociálisan célzott, a lakhatási szegénységben élőket ténylegesen elérő támogatásokat tartalmazzon.

Kapcsolódó cikkek