fbpx

Berki Krisztiánnal építkezünk

2015. július 02.

Bár Krisztián gőzerővel készül az ősszel megrendezésre kerülő glasgow-i világbajnokságra, mégis időt szakít arra, hogy részt vegyen Elsőként Lakhatást! programunk felújítási munkáiban.

Senki nem érdemel olyan büntetést, hogy utcán éljen!

Elsőként Lakhatást! programunkkal Újpesten idén három szociális bérlakást alakítunk át komfortos otthonná hajléktalan emberek számára. A jelenleg rossz állapotú lakások felújításában a Habitat munkatársai és önkéntesei mellett a leendő lakók is részt vesznek. A héten az amerikai Liberatore csoport önkénteskedik az építkezésen, vezetőjük Matt már másodszorra jött Magyarországra azért, hogy segíthessen. Berki Krisztián áprilisban mutatkozott be, mint az Elsőként Lakhatást! program nagykövete. Senki nem érdemel olyan büntetést, hogy utcán éljen! – nyilatkozta olimpiai bajnokunk.

Két otthont épített fel, mégis utcára került

Az újpesti lakás leendő bérlője, Gábor, több évtized hajléktalanság után fog ismét igazi otthonhoz jutni. A jelenleg kunyhóban élő férfi eredeti szakmája ács, ezért alaposan kiveszi a részét a munkából és remekül tud együttműködni az építkezésen dolgozó amerikai csapattal is. Gábor története tipikusnak mondható: két családot is felépített, egyet még a rendszerváltás előtt, egyet a kilencvenes években, mégis az utcára került, mert úgy jött el mindkét családjától, hogy a lakást a gyerekeknek, a feleségnek hagyta. Az újpesti bérlakás nagyon tetszik neki, azt mondja szép, kényelmes otthon lesz belőle. A kifejezetten aktív, káros szenvedélyektől mentes férfi tavaly óta nyugdíjat kap, így az önkormányzati bérlakásban idősebb éveit biztonságban fogja tudni tölteni. Még akár szomszédságának is segítségére lehet kisebb nagyobb javításokban, favágásban.

Méltó otthont mindenkinek!

Idén összesen 5 bérlakást újítunk fel Elsőként Lakhatást! programunk keretében, melyet a Saint-Gobain Initiatives Foundation és az Abbé Pierre Alapítvány támogat. Lakhatási szegénység ellen küzdő szervezetként célunk, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. A közvetlen segítségnyújtáson – a szaktudás biztosításán és az önkéntes felújítási munkákon – kívül küzdünk a szegények és kiszolgáltatottak érdekeit figyelembe vevő igazságos lakáspolitika megteremtéséért is.

Kapcsolódó cikkek