fbpx

Kérjük a kormányt a válság kezelésére!

2015. szeptember 10.

A szemünk előtt zajló menekültválság ma Magyarországon olyan kritikus helyzetet teremt, amelyben kötelességünknek érezzük megszólalni. Alulírottak arra kérjük a magyar kormányt, hogy az alapvető emberiességnek megfelelően kezelje a menekültügy kapcsán kialakult humanitárius válsághelyzetet, és a menekültek kriminalizálása helyett nyújtson valódi segítséget. Nem tagadjuk, hogy az európai menekültügyi rendszer komoly válságon megy át ezekben a napokban, és a megoldás kulcsa nem csak a magyar kormány kezében van. Ez viszont nem ad felmentést az alól, hogy a menekültek nehéz helyzetét enyhíteni próbáljuk. Ez nem menekültügyi vagy idegenrendészeti kérdés, hanem az emberiesség minimuma. Segíteni annak, aki segítségre szorul, és mindent megtenni, amire lehetőségünk van – ez minden ember és kormány erkölcsi felelőssége.

Mégis, a kormány tehetetlensége vagy szándékos tétlensége miatt krízishelyzet alakult ki Budapest utcáin, terein, majd most többek között Röszkénél is. A helyzet kezelése hónapok óta azokon a civil csoportokon és magánembereken múlik, akik szabadidejüket, munkájukat, tudásukat, pénzüket áldozzák arra, hogy szükségben levő embertársaiknak segítsenek. Tiszteletünket és szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal a formális és informális civil közösségekkel, akik elképesztő elszántsággal és kitartással teszik meg azt, ami az állami intézményrendszer feladata lenne: emberséges körülményeket biztosítani a rászorulóknak.

A Röszkén kialakult helyzetet a nemzetközi és a hazai szakmai szervezetek bevonásával az államnak kell megoldania. Kérjük Magyarország kormányát, hogy cselekedjen úgy, ahogy az egy krízisben elvárható: humánusan, tisztességesen, és az emberi jogokat tiszteletben tartva. A menekültek kriminalizálása helyett koncentráljon sérelmeik és szenvedéseik enyhítésére.

Az aláíró szervezetek listája folyamatosan bővül, csatlakozásunkkor az alábbi szervezetekkel együtt írtuk alá a nyilatkozatot. Frissítések a Greenpeace oldalán követhetők nyomon.

Amnesty International Magyarország

Artemisszió Alapítvány

Autonómia Alapítvány

Az Emberség Erejével Alapítvány

Civil Kollégium Alapítvány

Cromo Alapítvány

Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet)

Eötvös Károly Intézet

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF)

Európai Hálózat a Rasszizmus Ellen Magyarország

Greenpeace Magyarország

Habitat for Humanity Magyarország

Háttér Társaság

Humán Platform

Kárpátok Alapítvány – Magyarország

K-Monitor

Közösségfejlesztők Egyesülete

Labrisz Leszbikus Egyesület

Levegő Munkacsoport

Magyar Helsinki Bizottság

Magyar LMBT Szövetség

Magyarországi Európa Társaság

Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület

Mérték Médiaelemző Műhely

Nem tehetsz róla, tehetsz ellene (anemaznem.blog.hu)

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)

Nő az Esély Egyesület

Ökotárs Alapítvány

Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület

Szivárvány Misszió Alapítvány – Budapest Pride

Szubjektív Értékek Alapítvány

Születésház Egyesület

Társaság a Szabadságjogokért

Védegylet

Kapcsolódó cikkek
Vigyázat, megtévesztés!

Vigyázat, megtévesztés!

Bejelentést kaptunk, hogy a Gondoskodó anya és az Anyaság alapjai nevű Facebook/Instagram-oldal jogtalanul használja a nevünket egy promóciónál, ahol azt állítja, mi és a Chicco cég nyereményjáték keretében ingyenesen kínálunk...