fbpx

Otthontalan családok jutnak lakáshoz

2015. október 15.

Példaértékű vállalati, önkormányzati és civil összefogás eredményeként a családok hosszú távon fenntartható lakhatását biztosítja a program.

Ötvenezer családot fenyeget a hajléktalanság

Jelenleg a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány által fenntartott családok átmeneti otthonában élnek azok a családosok, akik számára a Habitat a Procter&Gamble támogatásával újítja fel a zuglói önkormányzat bérlakásait. A felújításban a Habitat építésvezetőjének irányításával vesznek részt a Procter&Gamble önkéntes munkatársai és a beköltöző családok.

Csaba és Annamária két gyermekükkel január óta élnek az átmeneti otthonban, ahonnan karácsonyra felújított szociális bérlakásba költözhetnek majd. Sosem volt igazi otthonuk, más intézmények és drága albérletek között vándoroltak éveken át. Ma hazánkban közel ötvenezer családot fenyegeti lakhatása elvesztése és a hajléktalanság. Ők ismerősöknél, rokonoknál, albérletben és időről időre a családok átmeneti otthonaiban húzzák meg magukat. Az utcára kerülő családok gyermekei akár állami gondozásba is kerülhetnek, így a családtagok teljesen elszakadnak egymástól.

A családok átmeneti otthonai is csak keveseknek nyújtanak megoldást: ma hazánkban 150 db családok átmeneti otthona működik összesen közel 3900 férőhellyel, ami azt jelenti, hogy a lakhatásukat vesztett családok 1%-án tudnak csak segíteni ezek az intézmények. Ezek az otthonok mentőövet nyújtanak a hajléktalanság szélére sodródott családoknak, de nem ajánlhatnak tartós megoldást. Csak nagyon nehezen tudnak biztonságos, megfizethető lakásba kiköltözni. Számukra megoldást jelentenének az olcsó szociális bérlakások, de ezekből nincs elegendő. „Programunk idén két családnak ad lehetőséget, hogy Zuglóban szociális bérlakásba költözzenek. Az ő történetükkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy minden évben közel 1000 család él a családok átmeneti otthonaiban, ahonnan legtöbbjüknek nem vezet út egy igazi otthonhoz.” – mondta Szekér András a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

A Habitat for Humanity szerint szükség van egy igazságosabb és befogadóbb lakáspolitikára, amely a Csabáékhoz hasonló családok hajléktalanná válását meg tudja akadályozni, és számukra megfizethető lakhatási alternatívát tud nyújtani. Szükség van a hazai bérlakások fejlesztésére, és nagyobb mértékű lakásfenntartási támogatásokra, annak érdekében, hogy a családok átmeneti otthonaiban élő családoknak legyen hova kiköltözniük, legyen otthonuk.

Egyedülálló vállalati, önkormányzati és civil összefogás

„A P&G társadalmi felelősségvállalási stratégiájában kiemelt szerepet kap a rászoruló családok támogatása és az otthonuk kényelmének megteremtése. Nagy öröm számunkra, hogy partnerünkkel, a Habitat for Humanity-vel együttműködve, vállalatunk és önkéntesen segítő kollégáink segítségével most új esélyt tudunk nyújtani rászoruló családoknak.”– mondta Matej Podobnik, a P&G közép-európai vállalati kommunikációs vezetője. Kiemelte, a Procter&Gamble célja, hogy termékeivel és fogyasztóbarát újításaival az emberek mindennapjait megkönnyítse a világ minden táján, és erre törekszik globális és helyi társadalmi szerepvállalási programjai keretében is.

„Nagyon örültünk a lehetőségnek, hogy csatlakozhatunk a Habitat „Második esély” programjához” – mondta Szabó Rebeka, Zugló szociális ügyekért felelős alpolgármestere. „Folyamatosan dolgozunk azon, hogy fejlesszük a lakásállományunkat, hiszen az elszabadult albérlet árak mellett egyre több családnak jelent komoly problémát az emberhez méltó lakhatás biztosítása. Önkormányzati lakásfenntartási támogatásunkat már átdolgoztuk annak érdekében, hogy hatékonyabban jusson el a rászorulókhoz, és a teljes szociális bérleti rendszerünk újragondolása is zajlik. A lakhatás szerintünk alapvető emberi jog, a Habitat és a P&G közös programja ennek megvalósításában segít minket.”– tette hozzá Zugló alpolgármestere.

„Az átmeneti gondozás látókörébe kerülő problémák összetettsége arra ösztönözte a SZÉRA-t, hogy egy olyan szakmai programot dolgozzon ki, amely segít megállítani a negatív folyamatokat és perspektívát nyújt ellátottjai számára. A zuglói összefogás most teljesen új alapokra helyezheti a lakhatási problémák kezelését. A nagyvállalati, illetve for-profit szektor társadalmi felelősségvállalása új irányokat nyithat a hazai szociális és gyermekvédelmi ellátásban, mert olyan plusz forrásokat biztosít, amelyek máshonnan nem teremthetők elő. Ezért is újszerű és példaértékű a Procter&Gamble, a Habitat és a SZÉRA összefogásában megvalósuló projekt” − mondta Carlos Lattes Pavez, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány igazgatója.

Kapcsolódó cikkek