fbpx

NOK: támogatás a tehetőseknek

2016. március 22.

A szerdán gyorsított tempóban megszavazott, a nemzeti otthonteremtési közösségekről (NOK) szóló törvény a Habitat for Humanity szerint – a CSOK, az újépítésű ingatlanokra vonatkozó ÁFA-csökkentés és építési engedélyek szabályainak fellazítása – után egy újabb olyan lépés, amely nem segít a lakhatási szegénységben élőkön, és tovább erősítheti azokat a káros folyamatokat, amelyek előidézik a lakhatási válságot. Ez egy újabb olyan lakáspolitikai intézkedés, amely állami támogatáshoz juttatja a jobb jövedelmi helyzetűeket.

Tőkeerősekre tervezve

A NOK-ba való belépés kizárólag azoknak lehetséges, akik 10 és 40 millió forint (vagy akár a fölötti) vételárú újépítésű ingatlant szeretnének vásárolni, és ennek érdekében hajlandóak minimum tíz, legfeljebb tizenöt évig egy nagy ingatlanfejlesztő cég által szervezett vagyonközösségbe havi rendszerességgel jelentős mértékű befizetést tenni. Ezzel a jobb anyagi helyzetben lévő, megfelelő megtakarítással vagy magasabb és tartós jövedelemmel rendelkező emberek tudnak majd élni.

Évente 300 ezer Ft plusz

A kormány ismét az ingatlan-tulajdonszerzést, méghozzá kizárólag – az általában magas vételárú – újépítésű ingatlanszerzést támogatja jelentős mértékben, évente személyenként akár 300 ezer forinttal. A szervezet szerint problémás az is, hogy elviekben létezik csak értéklimit a NOK keretében megvásárolt ingatlan áránál, valójában nincs felső árhatár, hiszen a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy 40 millió forint feletti vételárú ingatlant vegyen a NOK tag, amennyiben az árkülönbözetet egy részletben kifizeti. A Habitat már többször felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi lakhatási problémák egyik oka az Unión belüli egyik legmagasabb ingatlantulajdonlási arány, és ebből is következően az olcsó bérlakások alacsony száma.

Még a NOK-on belül is egyenlőtlen a terep

A NOK-ot szabályozó törvény számos részletszabálya tovább erősíti azt, hogy az intézkedéssel a jobb anyagi helyzetben lévők járjanak jobban. A NOK a kamatmentes előleget csak akkor fizeti ki, ha a tag az általa megvásárolni kívánt ingatlan vételárának már legalább 20%-át teljesítette. A NOK-on belül az is a gazdagabbakat előnyben részesítő mechanizmus, hogy elsősorban licit útján dől el, ki részesül korábban kamatmentes megelőlegezett támogatásban az ingatlan megvételéhez. Ha egy NOK tag menetközben fizetésképtelenné válik, vagy más okból dönt a kilépés mellett, csak a közösség megszűnése után juthat hozzá addigi befizetéseihez. Ha egy tag, az ingatlana megvásárlása után válik fizetésképtelenné, kilakoltatására még a kilakoltatási moratórium alatt is sor kerülhet a törvény szerint.

Szűk szervezői kör, túlzott MNB jogosultságok

A szervezők köre jelentősen le van szűkítve: a NOK-ot vezető szervező legalább 100 milliós alaptőkével rendelkező zártkörűen működő részvénytársaság lehet, és legalább ezer lakóingatlan felépítésében, illetve értékesítésében kell lennie tapasztalatának. Ezzel vélhetően a nagyméretű ingatlanfejlesztő cégeket hozza helyzetbe a kormány.

A NOK-ok működését a Magyar Nemzeti Bank nemcsak felügyeli, hanem meglehetősen széles jogkörben rendelkezhet a NOK-alapítási kérelmek elutasításáról vagy akár már működő NOK-ok megszüntetéséről. A törvény homályos megfogalmazása szerint a NOK alapítását az MNB elutasíthatja, amennyiben úgy találja, hogy nem állnak fenn a közösség “átlátható és fenntartható működéséhez szükséges feltételek”, de az MNB engedélye szükséges az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok megválasztásához is, valamint a NOK szervezőjét akár le is cserélheti, ha úgy találja, a közösség nem tud eleget tenni kötelezettségének.

A bajban levőknek kellene segítséget nyújtani

A Habitat szerint a kormány ezen intézkedése sem a rászoruló családoknak kedvez, hanem egy szűk ingatlanfejlesztői körnek és a jobb anyagi helyzetben lévő, újépítésű ingatlan megvásárlására képes rétegnek juttat nagymértékű állami támogatást. Jelen helyzetben, mikor több tízezren élnek hajléktalanul, és sokkal nagyobb tömegek vannak a hajléktalanság veszélyének kitéve, sokkal fontosabb lenne, ha az állam a lakhatási szegénységben élőknek nyújtana célzott támogatást, megfizethető bérlakások építése vagy lakásfenntartási támogatás révén.

Bővebb információ:
Rozsnyai-Porpáczy Anett
[email protected]
06 20 576 2612

Kapcsolódó cikkek