fbpx

Lakáshoz jutnak rászoruló családok

2016. június 29.

2016. június 29., Budapest – A Habitat for Humanity Magyarország a Saint-Gobain Initiatives Alapítvány három éve tartó támogatásának köszönhetően eddig 73 család lakhatásán segített és fordította jobbra sorsukat. Az idei évben 80 ezer eurós támogatással és új koncepcióval folytatódik az együttműködés: kisgyermekeket nevelő, otthontalan családok jutnak szociális bérlakáshoz és hátrányos helyzetű fiatalok részesülnek képzésben. 2016-ban a kezdeményezés önkormányzati szereplői Rákospalota és Zugló, ahol két-két lakás újul meg. A civil-, vállalati- és önkormányzati összefogással megvalósuló Második Esély program együttműködési nyilatkozatának ünnepélyes aláírására a mai napon került sor Rákospalota polgármesteri hivatalában.

„A világ elsőszámú építőipari vállalataként tisztában vagyunk azzal, hogy komfortot és jó életminőséget biztosító lakókörnyezet mennyire fontos az emberek életében. Az általunk támogatott Habitat for Humanity projekt azok számára is esélyt ad a most elindított Második esély programmal, akik akár önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek, és külső segítség nélkül nem tudnának megfelelő lakhatást biztosítani maguknak. Azzal, hogy szociális bérlakások felajánlásával két önkormányzat is csatlakozott a programunkhoz – melyeket a projekt keretében felújítunk – komoly segítséget nyújtottak a kezdeményezésünkhöz.

A Saint-Gobain alapítványa az elmúlt hét évben 48 ország 200 nonprofit szervezetét támogatta. A mostani kezdeményezésünk is jól illeszkedik alapítványuk három fő céljához: a fiatalok bevezetése a munka világába az építőiparon keresztül, szociális lakások építése és felújítása, valamint az energiahatékonyság és az környezetvédelem előtérbe helyezése szociális bérlakások kialakítása során.

Vállalatunk egyike a világ leginnovatívabb vállalatainak, minden negyedik termékünk az elmúlt 5 év újítása. Célunk, hogy a fenntartható növekedés referenciája legyünk; a környezetvédelem, az energiahatékonyság és a szociális felelősségvállalás összehangolásával. Vállalatunk innovatív megoldásaival olyan élettereket alkot, amelyek támogatják a komfortot, a kiváló életminőséget és fenntarthatóságot – mintaként szolgálnak a jövő nemzedékének is a környezettudatos lakókörnyezet kialakításához"- mondta Tomáš Rosák, a Saint-Gobain regionális vezérigazgatója.

Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója elmondta, hogy évek óta kiváló kapcsolatot ápolnak a Saint-Gobain cégcsoporttal, és több közös projekt után idén Családok Átmeneti Otthonában élő családok otthonhoz jutását is meg tudják valósítani a támogatásnak köszönhetően. A sajtótájékoztatón kifejtette: „Magyarországon 300 000 családnak van szüksége szociális bérlakásra és az egyre magasabb bérleti díjak miatt ez a szám növekedhet. A lakhatásukat megfizetni nem tudó családok szétszakadhatnak, a gyermekek állami gondozásba, a szülők utcára kerülhetnek. Mintaprogramunk működő megoldást mutat be a probléma széles körű megoldására. Tapasztalataink szerint a megfizethető lakhatáshoz jutó ügyfeleink a biztos háttérnek köszönhetően előre tudnak lépni, és egy jobb életet tudnak önmaguk és gyermekeik számára teremteni."

Szekeres Nóra, a Habitat Második Esély programjának nagykövete háromgyermekes édesanyaként pontosan tudja, milyen fontos egy család számára a biztos hátországot nyújtó otthon. „Szeretném, ha a Habitat programja országos szinten is bevezetésre kerülne, így több ezer családot menthetnénk meg az utcára kerüléstől és a szétszakadástól."

A program szakmai partnere a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA), az általuk fenntartott intézményekből kerülnek kiválasztásra az otthonhoz jutó családok, szociális munkás szakembereik pedig segítik a program megvalósítását. Az alapítvány részéről Carlos Lattes Pavez igazgató a következőket emelte ki: „Magyarországon az intézményekbe kerülő családok jelentős része nem tud kilépni abból a traumatizált élethelyzetből, amely miatt átmeneti gondozásra szorult, ezért életvezetési nehézségeik állandósulnak. A családok átmeneti otthonának intézményrendszere olyan problémákkal szembesül, amelyek sajnos nem átmeneti jellegűek és pusztán a szociális munka eszközeivel nem is kezelhetők. A Habitat for Humanity-vel közösen megvalósításra kerülő Második Esély program új alapokra helyezheti Magyarországon a lakhatási problémák kezelését. Az állami, önkormányzati szektor támogatása a program keretében kiutalásra kerülő lakások a hazai a szociális bérlakáspiac alapvető hiányosságait pótolja."

Az idei program első kiválasztott családja Géza, Anett és kislányuk, Virág. A fiatal pár számos megpróbáltatáson ment keresztül, hogy együtt tudják tartani családjukat. Kislányuk megszületésekor el kellett költözniük albérletükből, a szülők támogatására pedig nem számíthattak. Hogy együtt maradhassanak, tavaly novemberben beköltöztek a SZÉRA átmeneti otthonába. Az édesapa több műszakot is vállal, rendszeresen túlórázik, és hétvégente másodállásban egy költöztető cégnél vállal munkát, hogy a családját el tudja tartani, de a megnövekedett piaci bérleti díjakat így sem tudták kigazdálkodni. A Habitat Második Esély programjának köszönhetően 2016-ban beköltözhetnek új otthonukba, amiért számukra is megfizethető szociális bérleti díjat fognak fizetni.

A programban részt vevő önkormányzatok képviselői is részt vettek az eseményen. Rákospalota polgármestere, Hajdu László kiemelte: „Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat is csatlakozott a Habitat for Humanity kezdeményezéséhez, így a XV. kerületben 2 db lakás kerül be a programba, mely lakások felújítását a szervezet és a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat vagyonkezelője, a Palota Holding Zrt. részfeladatot vállalva segít a lakások felújításában, emellett a SZÉRA Alapítvány a partner szervezet."

Az eseményen Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere is felszólat, aki kiemelte: „Még Zuglóban is azt látjuk, hogy sajnos egyre több olyan család van, akik a jelenlegi piaci viszonyok mellett nem tudnak saját lakást vásárolni, és albérletet sem tudnak fizetni. Az önkormányzati bérlakásoknak ezért is van nagy jelentősége, ezért is tartjuk fontosnak, hogy átlátható és igazságos rendszerben adjuk ki ezeket, és hogy állapotukat folyamatosan javítsuk. Ebben jelent hatalmas segítséget a Második Esély program, hiszen így szépen felújított lakásban kaphat lehetőséget az újrakezdésre két olyan család, akiknek külső segítség nélkül ez talán nem sikerült volna. Köszönjük a Habitatnak, hogy részt vehetünk ebben a különleges programban."

A Habitat for Humanity Második Esély programja nemcsak az otthon megteremtéséről, de a hosszú távú segítségnyújtásról is szól. A programhoz csatlakozott szervezetek rendkívül fontosnak tartják, hogy a rászoruló fiatalok szakmai tanulmányait is támogassák. A tervek szerint a program a Budapesti Szakképzési Centrum Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolával együttműködésben hátrányos helyzetű fiatalok számára szakmai képzést is biztosít. A képzéssel piacképes tudást szerezhetnek a programban részt vevők, és segítséget kapnak a munka világában való helytálláshoz, mely hosszú távon elősegíti a hátrányból induló fiatalok boldogulását.  A projekt keretében 2016 őszén 20 szakiskolai tanuló illetve a Habitat for Humanity programjaiban résztvevő felnőtt részesül Weber homlokzati hőszigetelési- és Rigips felületek kivitelezéséről továbbképzésben és szakmai gyakorlatban. A gyakorlati képzés részben Habitat for Humanity által szakmailag vezetett építkezéseken zajlik.

Kapcsolódó cikkek