fbpx

Méltó otthonokért dolgozunk

2016. augusztus 19.

Ma Magyarországon 300 000 családnak van szüksége megfizethető bérlakásra. A központi lakhatási támogatás átalakítása, a magas lakhatási költségek és az egyre magasabb albérlet árak miatt egyre többen veszítik el otthonukat. Minden család, akiket a kilakoltatás veszélye fenyeget, egyúttal gyermeke elvesztését is kockáztatja. Néhányuknak időleges megoldást nyújtanak a családok átmeneti otthonai, de sajnos ezekből az intézményekből is nagyon kevesen jutnak megfizethető otthonhoz a rendszerszerű kivezető utak hiánya miatt. Ezért sokan az intézmények közt vándorolnak, és idővel a család széthullik, a szülők utcára, a gyerekek állami gondoskodásba kerülnek. Erről a tendenciáról és megoldási lehetőségről készített látványos infoanimációt a Habitat.

Megfizethető megoldásra van szükség

A Habitat Második Esély programja otthontalan, családok átmeneti otthonában élő, gyerekes családoknak nyújt segítséget. A civil szervezet önkormányzatok és önkéntesek segítségével nem lakható állapotú szociális bérlakásokat újít fel, így ezek családok hosszú távon is fenntartható, biztos otthonhoz jutnak.

Szekeres Nóra, a Habitat Második Esély programjának nagykövete fontosnak tartja, hogy ez a lehetőség tartós megoldást jelent a családok számára:

„Ez nem adomány, hanem megfizethető lakhatási lehetőség, ami új életet, egy tervezhető, boldogabb jövőt nyit meg a családok életében.”

Öt kicsi gyermek jut biztos otthonhoz

Az idei programban is több, kisgyermekes család jut szociális bérlakáshoz a Habitat segítségével. Köztük van Tímea és Lajos is, akik öt kicsi gyermeket nevelnek. Mindkettejüknek nehéz gyermekkora volt, évek óta küzdenek azért, hogy  az ő gyerekeiknek ne kelljen hasonló körülmények között felnőnie, hanem biztonságos meleg otthonuk lehessen. Annak ellenére sem sikerült tartósan otthonra találniuk, hogy az édesapa az elmúlt 9 évben folyamatosan dolgozott és másodállásban filmekben statisztál. Hibába osztanak be minden forintot a lehető legnagyobb körültekintéssel, a piaci albérletek nagyon drágák a számukra, ráadásul a főbérlő bármikor felmondhatja a szerződésüket. Albérletekben és átmeneti otthonokban éltek felváltva, előfordult, hogy egy évben kétszer is költöztek.

”Azt is megéltük, hogy a gyerekek nem tudták, hogy hová fogunk megérkezni, amikor azt mondtuk, hazamegyünk.„- mesélte Lajos, aki szabadnapjain Tímeával együtt kiveszi a részét leendő otthonuk felújításából.


A Habitat for Humanity Második Esély programját a  Saint-Gobain Initiatives Alapítvány  támogatásával, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal, Zugló- és a XV. kerület önkormányzataival partnerségben valósítja meg.

A Habitat for Humanity Magyarország hosszú távú célja, hogy programja mintává váljon és országos rendszerszintű megoldások szülessenek a hasonló helyzetű családok lakhatási problémájának megoldására.  Azért dolgozunk, hogy minél több lakhatási szegénységben élő embernek legyen méltó, megfizethető lakhatása Magyarországon.

 

 

Kapcsolódó cikkek