fbpx

Egyedülálló anya jut otthonhoz

2016. szeptember 20.

Egy gyermekét egyedül nevelő édesanya jut otthonhoz a Habitat for Humanity „Második Esély” programjának segítségével Zuglóban. A vállalati, önkormányzati és civil összefogás eredményeként létrejött program a család hosszú távon megfizethető otthonát biztosítja.

Egyedül még nehezebb

Erika 10 éves kisfiával jelenleg a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány által fenntartott családok átmeneti otthonában él. Egyedülálló szülőként nem volt más lehetősége megoldani lakhatásukat, de az otthon korlátozott ideig nyújt csak megoldást. Erika esete nem egyedi: ma hazánkban legalább 50 000 családot veszélyeztet a hajléktalanság, és a lakhatásukat vesztett családok 1%-ának nyújtanak átmenetileg fedelet ezek az intézmények. A családok átmeneti otthonai mentőövet nyújtanak a hajléktalanság szélére sodródott családoknak, de nem jelentenek tartós megoldást. A bajba jutottak nagyon nehezen tudnak biztonságos, megfizethető lakásba kiköltözni, egyedülálló szülőként ez pedig szinte lehetetlen. Számukra megoldást jelentenének az olcsó szociális bérlakások, de ezekből hazánkban csak kevés van.

A frankhitel elvitt mindent

“A kezdetektől saját otthonért dolgoztunk a férjemmel, végül vehettünk egy másfélszobás lakást, aztán a frankhitel elvitt mindent. Maradtak az albérletek, a férjem meg összeroppant bele. Mikor végül elköltöztem tőle már nem tudtam kifizetni egy újabb lakás kaucióját, nem volt hova mennünk a fiammal. Álmomban sem gondoltam, hogy egyszer ilyen helyzetbe kerülünk..” – mesélte Erika történetüket.

Ez nem ajándék, hanem lehetőség

A Habitat Második Esély programjának nagykövete, Szekeres Nóra is vesz annak  szociális bérlakásnak felújításában ahová Erika és kisfia hamarosan beköltözhet. A Habitat önkéntesek segítségével és támogatók adományaiból újítja fel a zuglói önkormányzat által felajánlott ingatlant. “Ez nem egy ajándék, hanem egy  lehetőség, és én úgy látom, hogy akik megkapják ezt a lehetőséget azok tudnak is vele élni.” – mondta Szekeres Nóra az építkezésen. “Mindenki számára alap, hogy biztonságot adó otthonból indulhasson el minden reggel és legyen hová hazatérnie. Ha ez biztosított, akkor lehet továbblépni, biztonságos, boldogabb életet építeni a gyerekeknek. Éppen ezen dolgozunk most is. – tette hozzá festés közben.

Igazságos lakáspolitika kell

„Programunk idén csak néhány családnak, köztük két egyedülálló anyának ad lehetőséget, hogy szociális bérlakásba költözzenek Zuglóban és a XV. kerületben. Rajtuk kívül több mint 1000 család él a családok átmeneti otthonaiban, ahonnan legtöbbjüknek nem vezet út igazi otthonhoz. Programunkkal  olyan működő megoldást mutatunk be, ami hajléktalan családok tízezreinek nyújthatna biztos otthont” – mondta Koltai Luca a Habitat for Humanity Magyarország operatív vezetője. A Habitat for Humanity szerint igazságos lakáspolitikára van szükség, ami meg tudja akadályozni családok hajléktalanná válását és esélyt ad a lakásukat elvesztőknek arra, hogy újra megfizethető, biztonságos otthonban éljenek. Az egyedülálló szülők családjainak egyharmada él szegénységben hazánkban, és számukra sok támogatás el sem elérhető. A lakásvesztés pedig végül a családok szétszakadásához vezethet.

Egyre több család van bajban

„Zuglóban is azt látjuk, hogy egyre több olyan család van, akik a jelenlegi piaci viszonyok mellett nem tudnak saját lakást vásárolni, és albérletet sem tudnak fizetni. Nagy szükség lenne egy állami bérlakás-programra, de mivel ez nincs, az önkormányzatoknak kell megoldást találni az egyre növekvő lakhatási szegénységre.” – mondta el Szabó Rebeka, Zugló szociális ügyekért felelős alpolgármestere. Zugló Önkormányzata számos intézkedést vezetett már be a lakhatás elvesztésének megakadályozására, az önkormányzati bérlakások kiadásának igazságosabbá és átláthatóvá tételére. „A lakások állapotának javítása is kiemelt célunk, ebben jelent hatalmas segítséget a Habitat Második Esély programja, hiszen így közös munkával felújított lakásban kaphat lehetőséget az újrakezdésre egy olyan egyszülős család is, akinek külső segítség nélkül ez talán nem sikerült volna. Köszönjük a Habitatnak, hogy részt vehetünk ebben az előremutató programban!” – nyilatkozta Szabó Rebeka.

A probléma nem átmeneti

Az átmeneti gondozás látókörébe kerülő problémák összetettsége az elmúlt évek során arra ösztönözte a SZÉRA-t, hogy egy olyan szakmai programot dolgozzon ki, amely segít megállítani a negatív folyamatokat és kellő motivációt, perspektívát nyújt ellátottjai számára az önálló életvezetés irányába. Erre alapozva dolgozták ki saját kiléptető programjukat, amelyet más szervezeti keretek között több, mint 10 éve működtetnek sikeresen a fővárosban. A zuglói összefogás azonban most teljesen új alapokra helyezheti a lakhatási problémák kezelését. A nagyvállalati-, illetve for-profit szektor társadalmi felelősségvállalása új irányokat nyithat a hazai szociális és gyermekvédelmi ellátásban, mert olyan plusz forrásokat biztosít, amelyek máshonnan nem teremthetők elő. Ezért is újszerű és példaértékű a Habitat, Zugló Önkormányzata és a SZÉRA összefogásában megvalósuló projekt.

Kapcsolódó cikkek