fbpx

Méltatlan körülmények között élünk

2016. október 04.

A Lakhatási Világnapon fel kell tennünk a kérdés, hogy a kormány mit tesz az emberek lakhatási helyzetének javításáért? 

A lakhatási válság a valós probléma

A lakhatási válság ma Magyarországon több millió embert érint. Évtizedek óta egyik kormány sem lépett fel hatékonyan a lakhatási problémák ellen, ami most ahhoz vezetett, hogy sokszor családok szakadnak szét, gyermekeket vesznek el szüleiktől lakhatási gondok miatt és egy kisvárosnyi ember él hajléktalanul. Mindez megelőzhető lenne, ha a kormány és az önkormányzatok több, megfizethető áron kiadott bérlakást újítanának fel vagy építenének.

Sokan nem élnek emberhez méltó körülmények között

Magyarországon 2,5 millió ember – köztük félmillió gyerek – él beázó, penészes lakásban. A lakásállomány 70%-a energiahatékonysági felújításra szorul és közel kétszázezer gyerek otthonából hiányzik a WC és a fürdőszoba. A piaci bérlők harmadának vannak fizetési gondjai, összesen pedig 840 ezer ember küzd lakhatási megfizethetőségi problémákkal, ők a jövedelmük több mint 40%-át a lakásukra kénytelenek költeni.

Főleg a gazdagabbak férnek hozzá a lakhatási támogatásokhoz

Mindezek ellenére nem történt érdemi lépés a lakhatási problémák felszámolására, sőt a kormány jövőre is a lakhatásra szánt kiadások több mint 80%-át olyan támogatásokra költi, ami főleg a jobb anyagi helyzetben lévőket segíti – ilyen a CSOK is. Pedig ahogy azt a Habitat, a A Város Mindenkié csoport és a Költségvetési Felelősségi Intézet korábban kiszámolta, a CSOK-ra költött 100 milliárdból 7100 bérlakást lehetne építeni, ami 20-30 ezer ember lakhatását biztosíthatná – vagy 14300 bérlakást felújítani. Az összes lakhatási kiadás negyedéből (67 milliárd forintból) olyan méltányos, rendszeres lakásfenntartási támogatást lehetne bevezetni, ami közel 3 millió embernek segíthetne tartósan fenntartani a lakását.

 Legyél te is részese az év legnagyobb lakásmenetének! 

Csatlakozz október 8-án a lakhatáshoz való jog menetéhez! Emeljük fel együtt a hangunkat az igazságtalan lakáspolitika ellen és álljunk ki a lakhatási szegénységben élők jogaiért!  

Kapcsolódó cikkek