fbpx

Piacképes építőipari szaktudást profiktól

2016. október 19.
Piacképes tudást kapnak azok a fiatalok, akiket a Habitat for Humanity Második Esély programjában a Saint-Gobain – a világ egyik vezető építőipari cégének – munkatársai oktatnak.
„Nagyszerű lehetőséget, hatalmas előnyt jelent ez a képzés a diákoknak. Néhányan olyan ügyesek, hogy díjat érdemelnének! “– mesélte Nagy Tibor a Habitat for Humanity építésvezetője azon az egyedülálló terepi gyakorlaton, ahol szakiskolás fiatalokat tanítanak a legmodernebb építőipari technikákra. A lakhatási szegénység ellen küzdő Habitat képzési programját a Saint-Gobain építőipari cégcsoport alapítványának támogatásával és szakembereivel valósítja meg. A fiatalok itt megszerzett tudása nagy előnyt jelent majd a munkaerőpiacon. A képzésben résztvevő húsz diák gipszkartonozást, hőszigetelő rendszerek kialakítását és színezést tanul profiktól –  a Weber és a Rigips szakembereitől –  és megismerkednek a minőségi építőanyagokkal is. „A fiúk nagyon aktívan vettek részt a képzésben, külön jó volt látni, hogyan örülnek a minőségi alapanyagoknak. A srácok nagyon várták már az éles bevetést, mert még nem volt alkalmuk igazi építkezésen részt venni.” –mesélte az élményeket a közös munkáról Nagy Tibor, a Habitat munkatársa. A kőműves tanulók mellett ács- és szobafestő szakról is jelentkeztek diákok a képzésre, akik így komplexebb tudással kerülnek ki az iskolából.

 

Ne vesszenek el a tehetségek!                                          

A Saint-Gobain cégcsoport hátrányos helyzetű fiatalokat szeretne segíteni, ez a képzés nekik is piacképes tudást ad.Képzésünkkel rászoruló diákoknak is lehetőséget akarunk adni, akiknek a szaktudásuk lehet a  kitörési eszközük. Az építőipar sok fiatalnak kínál munkalehetőséget, az igény is megvan a minőségi lakókörnyezetre, ami a jól képzett szakemberek keresettségét növeli.” – mondta Polányi Mária a Második Esély program Saint-Gobain alapítványi szponzora. Az elméleti és gyakorlati képzésen túl munkaerőpiaci ismeretekről is szó esik, ahol használható, kézzelfogható tippeket kapnak a diákok, de a legfontosabb, hogy az oktatók az önálló gondolkodásra, az építkezéseken felmerülő problémák megoldására is rávezetik őket.

Összekötik a tanulást a jótékonysággal

A Második Esély programban nemcsak képzés folyik: a Habitat for Humanity szociális bérlakásokat újít fel, hogy rászoruló családok otthonhoz juthassanak. A Habitat szakmai partnere a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA), az általuk fenntartott intézményekből kerülnek kiválasztásra az otthonhoz jutó családok. A program képzési részében a diákok egy szociális bérlakás felújításánál tanulják meg a gipszkartonozást, a hőszigetelést és színezést pedig a SZÉRA átmeneti otthonának egyik épületének korszerűsítésével sajátítják el. Miközben gyakorlati tapasztalatot szereznek, jótékony munkát valósítanak meg.

”Ez más, mint a tanműhelyben – magyarázta az egyik fiú büszkén, miközben társával egy gipszkartont illesztettek a mennyezetre – itt egy család fog élni, ez lesz az otthonuk. Nem hibázhatunk, jól kell megcsinálni.”

 

A példaértékű együttműködés egyben nagy segítség is az Átmeneti Otthonnak

A gyermekek átmeneti gondozása állami alapfeladat, amelyet a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány közhasznú szervezetként végez az általa működtetett családok átmeneti otthonaiban. A SZÉRA két fővárosi kerület és két pest-megyei település területén nyújtja a helyi önkormányzatokkal kötött feladat-ellátási szerződések keretében ezt a gyermekjóléti alapellátást. A jelenleg 51 gyermekes családot befogadó intézményrendszerükben lakhatást biztosítanak és komplex segítő munkát végeznek a rászoruló családokkal annak érdekében, hogy ők ismét képessé váljanak az önálló életvezetésre.

"A Habitat for Humanity Magyarország és a SZÉRA több éve áll együttműködésben. Az erre épülő bizalom és a közös célkitűzések nagyban segítik a Második Esély program sikerét. A Saint-Gobain cégcsoport támogatása lehetővé teszi, hogy a SZÉRA székhelyén található intézmény épületén olyan felújítási munkálatok is elkészüljenek, amelyek elvégzésére egyéb módon nem lenne lehetőségünk. A programnak köszönhetően az intézményben a jövőben komfortosabb körülmények között élhetnek majd a családok és az épület fenntartási költségeinek csökkenése révén szervezetünk anyagi stabilitása is nő. Véleményünk szerint ez az együttműködés sok tekintetben modellértékű. A benne résztvevő felek mindegyike kap valami pluszt, valamilyen hozzáadott értékkel gyarapszik: legyen az tapasztalat, szaktudás, egy fontos társadalmi küldetés beteljesítése vagy akár jobb lakhatási és működési feltételek. Ez a program arra is kiváló példa, hogy milyen új lehetőségeket nyithat meg a szervezetek és cégek közötti együttműködés, vagyis a közös felelősségvállalás" – foglalta össze a programmal kapcsolatos tapasztalatait Carlos Lattes Pavez a SZÉRA igazgatója. 

Versenyképes szaktudás – szakemberektől

Saint-Gobain Construction Products Kft. Rigips divíziója 1991-ben kezdte meg tevékenységét Magyarországon, a Rigips rendszert domináns márkatermékké fejlesztette a magyar szárazépítési piacon. Azóta sok millió négyzetméter gipszkarton építőlemezt és több százezer tonna gipszalapú porterméket szállított hazánkba és export országokba egyaránt; meghonosítva ezzel egy Európában már több mint 50 éve működő népszerű szárazépítési technológiát. 2005 decemberétől a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjává vált, majd 2008 szeptemberében megnyitotta Magyarország egyetlen gipszkarton gyárát Halmajugrán, a Mátrában. Az itt előállított építőlemezek több ízben kiérdemelték a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet.

„Örülünk, hogy csatlakozhattunk a Saint-Gobain Initiative Foundation és a Habitat for Humanity Hungary – projektjéhez nem csak termékadományokkal és dolgozóink önkéntes munkájával, hanem egy oktatási programmal is, amellyel a gyakorlatban is bemutathatjuk, hogy a szakmai tudás segítségével a fiatalok hogyan találják meg az utat a munka világába.” – mondta el Szentesi Mária, a Rigips műszaki és termékfejlesztési vezetője.

„Oktatónk, Kupai Zsolt nem csak a felületképzés és a szárazépítés legmodernebb technológiáit mutatta be a hallgatóknak, hanem a munkavédelem alapelveit is. Az elméleti és gyakorlati oktatás során a diákok betekintést nyerhettek a gipszkarton felületek glettelésével, javításával, a modern felületképző anyagokkal, válaszfalak és előtétfalak szerelésével kapcsolatos munkafolyamatokba, valamint bemutattuk nekik a Rigips új innovációját, a Habito rendszert is. Reméljük, hogy a tanultak segítik a hallgatókat a munka világában való érvényesülésben.”

A biztos tudáson alapuló szakértelem garanciája

A Saint-Gobain Construction Products Weber divíziójának oktatását Pozsonyi László okleveles építőmérnök, épületrekonstrukciós szakmérnök vezette. Az oktatás fontosságát kiemelve elmondta: „Az épületenergetikai követelmények –az uniós elvárásoknak megfelelően– egyre inkább szigorodnak. Hazánkban több lépcsőben közelítjük a végső cél elérését, miszerint 2021-ben már csak „közel nulla energiaigényű” épületek lesznek építhetők. Az épületek passzív hővédelme (határolószerkezetek hőszigetelése) ily módon kiemelt figyelmet kap a pályázatos és magánerős megvalósításkor egyaránt, különös tekintettel a kivitelezés megfelelő minőségére.

Napjainkban, amikor a szakmunkásképzés reformját is éljük, nélkülözhetetlen, hogy a jövő szakemberei első kézből (a gyártóktól) kapjanak hiteles információt az épületek elvárt energetikai teljesítményét biztosító műszaki megoldásokról. Tekintettel arra, hogy a homlokzatok általában legnagyobb lehűlő felületét képezik az épület termikus burkának, a teljes homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR) szakszerű kialakításának fontos szerep jut.

A tanulóknak megtartott előadásunkon –weberes példákon keresztül– részletesen ismertettük a THR-kel szemben támasztott követelményeket, a rendszerek felépítését, a kivitelezés lépéseit és eszközeit és kitértünk a leginkább tűzvédelmi szempontból lényeges csomópontok (nyílások körüli, véglezárások) gyártóspecifikus kialakításaira, valamint a meglévő THR-ek felújítási lehetőségeire és a leggyakrabban elkövetett építési hibákra, melyek a gyártói előírások maradéktalan betartásával megelőzhetőek.

A tanulók egy kisebb lakóépület hőszigetelését weber.therm homlokzati hőszigetelő rendszerrel készítik el gyártói segítséggel, gyakorolva az elméletben elsajátított technológiát, közben megismerve a rendszertermékek és kiegészítők tulajdonságait, a használatos szerszámokat, eszközöket.Csak a biztos tudáson alapuló szakértelem lehet a kivitelezés megfelelő minőségének garanciája.

 

Kapcsolódó cikkek
Vigyázat, megtévesztés!

Vigyázat, megtévesztés!

Bejelentést kaptunk, hogy a Gondoskodó anya és az Anyaság alapjai nevű Facebook/Instagram-oldal jogtalanul használja a nevünket egy promóciónál, ahol azt állítja, mi és a Chicco cég nyereményjáték keretében ingyenesen kínálunk...