fbpx

Átmeneti otthonból egy új élet felé

2016. november 21.

Napjainkban közel 50.000 családot fenyeget a hajléktalanság, mely családok számára a biztonságos és megfizethető lakhatás mindennapi problémát jelent.  A Habitat for Humanity „Második Esély” programjának köszönhetően egy ötgyermekes héttagú család lehetőséget kap idén, hogy megannyi átmeneti otthonban töltött év után új, független életet kezdjen saját otthonában. A P&G munkatársai önkéntesként csatlakoztak a most novemberi munkálatokhoz, a vállalat anyagi támogatásának köszönhetően pedig egy újabb felújítás is elindulhat 2017-ben.

Budapest Főváros XV. kerületének Önkormányzata bocsátotta a program rendelkezésére azt a lakást, amelynek felújításában a P&G önkéntesei részt vesznek. A leendő lakók jelenleg a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány „kiléptető lakásában” élnek. A munkálatokat a Habitat építésvezetőinek felügyelete alatt végzik a P&G önkéntes munkatársai, illetve a család tagjai. Így a P&G lelkes segítői is hozzájárulnak ahhoz, hogy a család jövő év elején végre új otthonába költözhessen.

A P&G és a Habitat for Humanity együttműködése globális szintű: az idei már a második év, hogy a P&G magyarországi önkéntesei egy budapesti családnak segítenek az otthonteremtésben. November 16. és 18. között a munkatársak összesen 200 órát töltöttek el az építkezésen.

 

Ötvenezer családot fenyeget a hajléktalanság

A családok átmeneti otthonai is csak keveseknek nyújtanak megoldást: ma hazánkban 150 db családok átmeneti otthona működik összesen közel 3900 férőhellyel, ami azt jelenti, hogy a lakhatásukat vesztett családok 1-2%-án tudnak csak segíteni ezek az intézmények. Ezek az otthonok mentőövet nyújtanak a hajléktalanság szélére sodródott családoknak, de nem ajánlhatnak tartós eredményt. Számukra megoldást jelentenének az olcsó szociális bérlakások, de ezekből nincs elegendő.

 „A Habitat Második Esély programjában idén négy szociális bérlakást újítunk fel, hogy átmeneti otthonban élő családok, hosszú megpróbáltatások után újra igazi otthonhoz juthassanak. A Procter & Gamble lelkes önkéntesei segítségével kapcsolódik be a programba, és anyagi  támogatásának köszönhetően jövőre egy új lakás felújítása is elindulhat. Az önkéntesek Lajos és Tímea nagycsaládjának segítenek, hogy a XV. kerület egyik szociális bérlakásába hamarosan beköltözhessenek. Az ő történetükkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy jelenleg közel 1000 család él családok átmeneti otthonaiban, ahonnan legtöbbjüknek nem vezet út egy igazi otthonhoz. Másrészt ma Magyarországon a lakhatási nehézségek többszázezer családot érintenek közvetlenül. A Procter & Gamble támogatása példaértékű, munkatársaik önkéntes, kétkezi munkája nagyban hozzájárul a felújítás sikerességéhez, mellyel példát állítanak az egész társadalom számára” – mondta Szegfalvi Zsolt a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

Segítségnyújtás apránként – A helyi közösségekről való gondoskodás

“A P&G 25 éve, különböző társadalmi felelősségvállalási programok által, elkötelezetten gondoskodik a magyarországi helyi közösségekről, ahol élünk és dolgozunk. Örömünkre szolgál, hogy globális partnerünkkel, a Habitat for Humanity-vel közösen, a P&G Magyarország dolgozóinak önkéntes munkája által egy újabb rászoruló családnak adhatunk második esélyt.” – mondta Matej Podobnik, a P&G közép-európai régiójának vállalati kommunikációért felelős menedzsere. ”A tavalyi csömöri átmeneti otthon felújítása és Zuglóban végzett renoválások után munkatársaink boldogan segítettek és töltöttek el idén is több mint 200 órát felújítással, a rászoruló család életminőségének javítása érdekében.”

Kapcsolódó cikkek