fbpx

“Újra kell színeznünk a magyar társadalom összetartó képét” – Új otthont avatott a Szimbiózis Alapítvány

2017. január 30.

A fogyatékkal és autizmussal élőkkel foglalkozó Szimbiózis Alapítvány új lakóotthont avatott a Miskolc melletti Baráthegyi Majorságban. A Baráthegyi Támogatott Lakhatás program keretében létreött “Szent Mihály Házban tizenkét fogyatékkal élő fiatal fog lakni a következő években. Az ünnepi lakásavatáson több, mint százan gyűltek össze, akik az alapítvány munkáját segítők, céges és intézményes támogatók, illetve a ház megvalósulásában segítő partnerek képviselői voltak. Így kapott meghívást a Habitat for Humanity Magyarország is, amely a mellett a ház építését a Wienerberger Magyarországgal partnerségben adományokkal, tanácsadással segítette.

“Végre felkerültünk a világtérképre”

Megnyitó beszédében Jakubinyi László, az alapítvány elnöke pár mondatban köszöntötte az összegyűlteket, majd elmesélte a hallgatóságnak a nagy hírt, miszertint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és Közgyűlése a Baráthegyi Majorságot a Települési Értéktár részének nyilvánÍtotta, illetve a majorsághoz vezető domboldali út jogi helyzetét rendezte és Majorság útnak nevezte el. Így az átadásra kerülő Szent Mihály Ház a Majorság út. 1.-es címen szerepel majd. Az elnök hangsúlyozta, a Szent Mihály név nem véletlen, ugyanis a ház megvalósulását is sok támogató önzetlen  pénzbeli és tárgyi adományai segítették, illetve óriási segítség volt a felajánlott sok önkéntes munka, és az ingyenes speciális szolgáltatások biztosítása is.

“ Újra kell tudnunk színezni a mai magyar társadalom összetartó képét, amiben a társadalmi befogadásnak is kulcsszerepe van. Ez a folyamat pedig a Szimbiózis Alapítványhoz hasonló kezdeményezésekkel és műhelyekkel sikerre van ítélve.” – mondta el Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, majd hozzátette:  “ A fogyatékos embereket be kell hívni társadalmunkba, be kell hívni a saját közösségeinkbe, mert együtt tudunk közös, összetartó az integrációt elősegítő társadalmat építeni.”

“Ez az együttműködés, ami a Szimbiózis Alapítvánnyal megvalósult, példaértékű tevékenység az autista személyek megsegítésére és mi szeretnénk továbbra is segíteni őket“– jelentette ki Pfliegler Péter, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Csillagok és disznótoros

“Még a mínusz tizenöt fokban is érzékelhető az az energia, ami ezt a kezdeményezést áthatja” – ezzel a felütéssel kezdte a partnereknek és a jövendőbeli lakóknak szóló beszédét Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: Egy társadalmi összefogás kellett ahhoz, hogy a projekt megvaósulhasson, a kormányzat és helyi önkormányzat komoly elköteleződése mellett a nagyvállalatok és helyi cégek képviselői is teljes mellszélességgel álltak ki a kezdeményezés mellett.

A megnyitóbeszédeket a Szent Mihály Ház avatása követte, aminek keretében Czibere Károly és Pflieger Péter nemzetiszínű szalagot vágtak át a ház tornácán, illetve leleplezték a falra került Szent Mihály ikont is. A képet mintegy keretezve kerültek fel a támogatókat szimbolizáló csillagok, itt kapott helyet a Habitat for Humanity csillaga is, illetve a Whirpool-é, ami háztartási eszközökkel segítette a házat, továbbá a Wienerberger Magyarországé, akiktől jelentős mennyiségű téglaadományt kapott a ház. Az eseményt disznótoros ebéd zárta, ahol jó hangulatú beszélgetés mellett mindenki belekóstolhatott a Baráthegyi Major finomságaiba.

Kapcsolódó cikkek