fbpx

Több mint ötezer aláírás!

2017. június 10.

Több mint ötezren írták alá a Habitat for Humanity Magyarország online petícióját, amely átfogó kormányzati reformot sürget a hazai bérlakásszektor rendbetételére. A szervezet a kezdeményezéssel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a több mint félmillió embernek otthont adó albérletek drágák és nem biztosítanak hosszú távú lakhatást a bérlők számára. A legfontosabb intézkedéseket tartalmazó szakmai javaslatcsomagot június végén tervezi a kormány elé vinni a Habitat.
 
A hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd, amelyek több mint 600 000 ember lakhatását érintik Magyarországon. A néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. A kormány jelentős összegekkel támogatja a saját tulajdonú – főleg újépítésű – lakások vásárlását, miközben ez a lakhatási forma nagyon sokak számára a támogatások ellenére sem elérhető. A Habitat for Humanity Magyarország úgy véli, hogy a bérlakásszektor problémái és ezek megoldási lehetőségei nem kapnak a jelentőségüknek megfelelő figyelmet a kormány részéről, ami komoly társadalmi és gazdasági következményekkel jár.
 

Célunk, hogy Magyarországon olyan igazságos és befogadó lakáspolitika legyen, amely csökkenti a társadalmi különbségeket. Ehhez sok területen, így a bérlakásszektor szabályozása  területén is azonnali intézkedések szükségesek. Ezzel szemben úgy látjuk, hogy a kormány az ingatlanbefektetőknek kedvező törvényjavaslatokat készít, valamint a lakások turistaszállássá alakítását segíti elő, ahelyett, hogy a  hosszú távú, megfizethető lakáskiadásra ösztönözné a tulajdonosokat.  –  mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója.

A helyzet megoldására indította a szervezet a #feketelakas elnevezésű kampányát. Az online elérhető petíció három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet problémáira. A lakásbérlők és -kiadók nagyobb biztonságát jogaik és kötelességeik pontos törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével, a felek jobb tájékoztatásával, valamint az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével biztosítaná. Új adózási szabályokkal biztosítaná a bérlakások megfizethetőségét, emellett olcsó bérlakásokat biztosító nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgeti.
 

Kapcsolódó cikkek