fbpx

Matolcsy közel az igazsághoz – A Habitat for Humanity reakciója

2020. január 13.

Budapest, 2020.01.13. – Már Matolcsy György is úgy gondolja, a jelenlegi lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet fenntarthatatlan. A Habitat for Humanity Magyarország több más szervezettel együtt ezt évek óta hangsúlyozza.

A lakásépítések számának csökkenése, valamint az ingatlan- és albérletárak drasztikus növekedése miatt Matolcsy György volt gazdasági miniszter, és a Magyar Nemzeti Bank elnöke is kudarcosnak látja a jelenlegi lakhatási helyzetet Magyarországon. Egy olyan kormányzati szervezet felállítását javasolja Matolcsy a Növekedés.hu-n publikált mai bejegyzésében, amely fenntartható lakáspiacot eredményezhet.

Egy központi szerv létrehozását a Habitat is sürgeti, ugyanakkor fontosnak tartjuk kiemelni, egy hosszú távú és jól működő stratégia kialakításához elengedhetetlen a széles körű konzultáció a szakértő szervezetekkel. Ennek érdekében a Habitat nyitott az együttműködésre és a konzultációra, amennyiben kormányzat egy olyan víziót kíván kialakítani, amely nemcsak a gazdasági szükségszerűségekre reflektál, hanem szociális aspektusból is közelít a megoldáshoz úgy, hogy különböző társadalmi rétegek lakhatási problémáira nyújt komplex megoldásokat.

A jelenlegi lakáspolitika – vagy sokkal inkább az egységes és fenntartható lakáspolitika hiánya – ugyanis nemcsak a gazdasági racionalitásnak mond ellent és az ország versenyképességét rontja, hanem folyamatosan növeli a szociális különbségeket, és nem segíti elegendő mértékben a kevésbé tehetős, vagy családi tőkével nem rendelkező rétegek lakáshoz jutási lehetőségeit. Ezzel párhuzamosan, már a középosztályt, azon belül a fiatalokat is jelentősen sújtja a lakhatási válság. A 18-34 év közötti korosztály 62,7%-a még mindig a szülői házba van bejelentve.

A Habitat 2019-es Éves Lakhatási Jelentésében számos javaslatot megfogalmazott a lakásszegénység csökkentése érdekében, illetve évek óta foglalkozunk a magánbérlakás-szektor szabályozásának lehetséges megoldásaival. Ajánlásaink közé tartozik például a megfizethető bérlakásszektor megteremtése, az önkormányzati bérlakásrendszer támogatása, valamint a CSOK újragondolása, érzékenyítése és a hátrányos helyzetű családok irányába történő nyitása, amely csak egy átgondolt, szociálisan és területi egyenlőtlenségekre érzékeny, átfogó lakáspolitika mellett képzelhető el.

Kapcsolódó cikkek